Как да се справим с болките в коленете

Болките в коляното са често срещани и макар повечето пъти да ги асоциираме с напредналата възраст, тя невинаги е главният фактор за тяхната проява.

Заседналият начин на живот и наднорменото тегло носят също толкова негативно влияние на коленната става и прилежащите ѝ сухожилия.

Понякога дори носенето на неудобни обувки могат да се окажат причината за непоносимите болки в коляното.

Днес ще разгледаме петте главни причини, които предразполагат към болки в тази част на човешкото тяло, както и по какъв начин можем да им противодействаме.

Бързият растеж

Много деца и юноши страдат от болки във външната част на коленната става. При тях те се проявяват най-често по време на изправяне или когато се опитат да изпънат краката си в опит да застанат в по-удобна позиция. Тези младежи асоциират слизането по стълби с непоносима болка и в повечето случаи рентгеновите снимки и ядрено-магнитният резонанс не дават никакво обяснение за състоянието им. Болката в коленете при подрастващите най-често е свързана с бързия растеж на костите, който не съответства с по-бавното развитие на мускулатурата. Почивката и физиотерапията са най-доброто решение в подобна ситуация.

Физическото натоварване

При някои младежи болката в коляното продължава да бъде факт въпреки преминаването на периода на по-бърз растеж. Това често се случва, когато младежът започне изведнъж да бъде физически активен. Хора, които не са спортували или са го правели твърде рядко, а изведнъж започнат да натоварват мускулите и ставите си прекалено много, се излагат на риск от сериозни травми, които могат да доведат до хирургическа намеса. Така че, забавете темпото!

Работата

В случая на механици, водопроводчици, строителни работници и други хора с подобни професии, които прекарват много време, подпрени на коленете си, или пък носят ежедневно тежки товари, болката може да се обясни с естеството на професията, която упражняват. Експерти препоръчват да се носят удобни обувки, с по-дебела подметка и наколенки.

Артроза

С напредването на възрастта тялото ни започва да проявява различни „дефекти”. Артрозата е едно от състоянията, с които свързваме остаряването. Артрозата всъщност представлява дегенеративен процес, който се характеризира с разрушаването на ставния хрущял. При такова състояние най-добър съвет можете да получите от лекар-специалист. Несъмнено ще ви бъде препоръчана физиотерапия, противовъзпалителни лекарства, както и здравословен начин на живот (поддържане на нормално тегло, тъй като излишните килограми вредят на здравето на ставите).

Артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото атакува здравите тъкани, което води до увреждане на ставите и хронични възпаления. Добре е да се консултираме с лекар още при първите симптоми на такъв тип артрит, тъй като отлагането на лечението би могло да доведе до сериозни последици.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =