Как да си направя сайт?

През последните години интернет достигна връхната си точка на популярност сред населението в глобален мащаб. Виртуалното пространство е мястото, където всеки бизнес и всяка продаваща се услуга, намира своите потребители и заявява сигурното си присъствие и в реалния свят. Или с други думи сайтът е виртуалната визитка на това, което хората търсят и за което искат да почерпят информация.

Днес собствен сайт може да има всеки един от нас.  Точно така, всеки обикновен човек, независимо от професията и дейността си.

Може би сте се чудили как да си направите сайт сами? Ще ви представим ръководство, с което ще отговорим на въпросите ви.

1. Първото нещо, което трябва да решите, е каква платформа ще използвате за създаването на вашия уебсайт.

Най-популярните платформи за създаване на уебсайтове са: WordPress, Joomla и Drupal.

През 2004, повечето сайтове са направени с помощта на HTML (код), CSS и дори Flash. За тях се говори, че отнема много време да бъдат научени и са  доста трудни за усвояване.

Поради тази причина, повече хора все още мислят, че създаването на сайт е доста трудна задача, изискваща както добри умения за програмиране така и за дизайн – но това вече не е така!

През 2015, системи за управление на съдържанието (CMS) като WordPress направиха създаването на уеб сайт достъпно за всеки, който иска да знае как се прави сайт.

2.  За направата на сайт ви препоръчваме да използвате WordPress. Защо?

– WordPress е напълно безплатна, с изключително голям избор от теми и дизайни, от които може да избирате

 – Изключително лесна за начинаещи
Ако знаете как да използвате Microsoft Word, вие вече знаете как да добавите свое собствено съдържание. WordPress може да се разширява с плъгини, за да се справи с почти всеки сайт, който можете да си представите – от бизнес страници до социални мрежи.

 – Невероятно мощен
Може да правите блогове, фотографски сайтове, бизнес страници и дори онлайн магазини, WordPress може да се справи с всеки уеб сайт – и има хиляди добавки(плъгини), с които да се разширят неговите възможности.

 – Удобен за мобилни устройства
Вашият уебсайт ще изглежда не само добре на компютри и лаптопи, но и на всяко мобилно устройство, смартфон или таблет.

 – Има огромна общност, която е винаги готова да помогне
С толкова много хора използващи точно тази платформа, е лесно да намерите нужната помощ, както и много свободни ресурси, благодарение на които може да разберете всичко, от което имате нужда. Също така винаги, аз съм винаги насреща при евентуален проблем и можете да се.

Разбира се има и други CMS платформи, с които може да изградите вашият сайт.

Drupal е много мощна платформа, която е популярна сред уеб разработчици и опитни програмисти, но тя е доста трудна за обучение, което я правят лош избор за начинаещите.

Joomla е подобна на WordPress и работи чудесно за онлайн магазини, но вие ще трябва да разбирате поне малко от техническо програмиране, за да работи така, както искате.

След като изберете платформа, на която да направите своя сайт, изберете домейн име и хостинг план за вашият сайт.За да пуснете вашият нов уеб сайт онлайн, вие ще имате нужда от следните две неща
– Домейн, име на вашия сайт, като например www.vashiqtsait.com)

– Хостинг (услуга, която свързва вашият сайт с интернет)

WordPress платформата сама по себе си е безплатна, но домейн името и хостинг плана взети заедно ще ви струват около $ 2 – 3 на месец.

Притежаването на собствено домейн име изглежда далеч по-професионално, отколкото вашия сайт на домейна на някой друг (като vashiqtsite.bezplatensait.com).

Цялото създаване на вашия сайт ще струва не повече от 43.06 $(72 лева).

Плюс, притежаването на собствен хостинг ви гарантира, че вашият сайт ще зарежда бързо и няма да бъде недостъпен за часове (доста важно за вашите посетители).

4. Откъде да си набавя домейн име и хостинг?

Може да изберете домейн регистратор и хостинг фирма която да осигури денонощна техническа поддръжка на вашия сайт и домейн регистратор.

5. Какво домейн име трябва да избера?

  • Възможно най-кратко име на домейн

Домейнът трябва да е кратък, за да може лесно да бъде запомнян и изписван. Към момента, при най-популярните разширения (.com, .net, .eu и .bg) практически не се намират кратки имена – например съставени от два или три символа. Въпреки това, с пускането на новите домейн разширения все още е възможно да запазите вашето уникално кратко име. Колкото по-кратко име изберете, толкова по-лесно вашите потребители ще ви откриват в глобалната мрежа. С това правило обаче също не трябва да се злоупотребява, тъй като регистрирането на кратки, но безсмислени комбинации от букви едва ли би допринесло за популярността на вашият сайт.

  •  Да се запомня лесно и да не предизвиква объркване при изписването

В България, поне за сега, трябва да се съобразяваме с факта, че най-разпространените имена на домейни се изписват на латиница. Много от буквите в българската азбука, като „й“, „ц“, „ч“, „ш“, „щ“, „ъ“ и други, могат да се изпишат по няколко начина с латински букви. Например: ако продавате шишета, логичният избор би бил домейнът да е „шише.бг“. Обаче изписването му на латиница би станало „shishe.bg“, „6i6e.bg“ или друга комбинация. Въпреки че биха се запомнили лесно, няколкото различни възможности за изписване намаляват шанса потребителите да открият точно вашия сайт.

  • Името на домейн да дава представа за съдържанието на сайта и да бъде лице на вашия бизнес в интернет

Това е важно условие за улесняване на потребителите да открият сайта ви при търсене. Също и търсещите машини, като Google, Bing и др., да ви индексират и класират на по-добра позиция. В днешно време неразделна част от представянето на бизнеса е информацията в интернет. Визията на бизнеса в интернет пространството се представя първоначално чрез домейна. Той дава ценна информация за търсачките и е хубаво да се съобрази и от гледна точка на SEO оптимизацията (Search Engine Optimization – оптимизация за търсещи машини).

  • Разширението на домейна – .com, .net, .bg, .guru, .clothing, .holdings, .org или друго

Заа момента най-популярното разширение в интернет е .com. Това означава, че ако чрез вашият сайт продавате обувки и сайтът ви се казва obuvki.com, а този на вашия конкурент – obuvki.net, вероятността потребителите да изпишат първо вашето домейн име е по-голяма. Ако все пак създавате комерсиален сайт, като онлайн магазин е най-добре да запазите името в няколко разширения, с всички по-популярни като .com, .bg, .net, .info, .eu и други. Като се има предвид, че потребителите ще отварят само вашият сайт, каквото и разширение да напишат – цената на всеки един от тези домейн си заслужава. Може да обвържете някои национални разширения смислово с името на вашия сайт и по този начин да получите запомнящо се и оригинално име за звучене на български език – например: prodai.me (Домейнът на Черна гора е .me). Още по-близки до значението на вашия бизнес, откриващи огромни възможности, са и по-новите разширения като например: only4.singles, moto.bike, php.guru, leather.clothing и други.

  • Включете домейна в маркетинговата ви стратегия

В случай, че сайтът ви е бизнес ориентиран (например електронен магазин, онлайн медия, портал или представителен сайт на фирмата ви), най-добре изборът на домейн да бъде част от цялостната ви маркетингова стратегия. Включете домейн името или домейн имената, вземайки предвид какви имена на продукти ще налагате и с какво точно искате да асоциират фирмата ви вашите потребители.

  • Действайте сега, не отлагайте за дълго взeмането на вашето домейн име

Когато откриете „вашето“ домейн име, регистрирайте го веднага. Дори и развитието на проекта да е в начален етап.

Има едно правило, което винаги се отнася до домейн имената: Ако ви харесва, не чакайте, а го регистрирайте.

След като вече сте закупили домейн и хостинг, не забравяйте да потвърдите вашето домейн име. Това става след като хостинг фирмата ви изпрати линк, през който да сами да потвърдите.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =