Как да станете очарователен човек: 5 тайни

Ние сме свикнали да считаме чара за вроден дар, завиждайки на онези, които постигат всичко само с една усмивка или накланяне на главата. Може ли това да се научи? Специалистът по връзките Харис О’Майли предлага пет стъпки, които ще помогнат за развитието на чара.

Ние знаем такива хора: те привличат вниманието, заповядват уважение и не влагат усилия в него. Те винаги са в центъра на забавлението и печелят приятели навсякъде, където и да отидат. Има нещо в тях, което кара хората  да искат да прекарват възможно най-много време с тях. Бихме искали да имаме и това “нещо”.

Можем да развием това неуловимо “нещо”. Харизмата не е вродено качество, не се предава генетично. Това е комбинация от няколко фактора, които правят един човек по-привлекателен и приятен в очите на другите. Не става въпрос за това как сте се родили. Това е въпрос на навици и нагласи, които могат да бъдат променени. Това ще ви направи един от тези универсални фаворити, на когото завидяхте вчера.

1. Използвайте езика на тялото

Често казваме за очарователните хора: “Той изпълни цялото пространство”. Това се обяснява много просто: те се държат по такъв начин, че стават по-видими. Привличайте очите ви и  поддържат вниманието към себе си. Дори ако наистина се опитате да разсеете себе си с нещо друго, вашето внимание все пак ще се върне към тези хора.

Защо се случва това? Може би това е в неземната красота и перфектната фигура? Абсолютно не. Външните данни, разбира се, могат да помогнат, но чарът е косвено свързан. Въпросът не е как изглежда тялото, а как го използвате.

Тези хора “включват” тялото в комуникация, процес на изразяване, разказване на история или анекдот. Това привлича вниманието и прави човека по-интересен и привлекателен.

Ако използвате жестове по време на разговор, можете да илюстрирате историята, да акцентирате на точните моменти. Покажете какво казвате. Говорейки за прегръдките, можете да сложите ръцете си заедно; говорейки за депресия, можете да отпуснете раменете си и да имитирате безжизнени ръце; илюстрирайки историята на кавга или възмущение, можете да вдигнете стиснати юмруци. Тези техники правят думите по-жизнени, реални. Кратки и ясни жестове като пляскане или потупване ще дадат на думите изразителност.

Не се ограничавайте до жестове, използвайте изражения на лицето. Топлата и искрена усмивка отпуска и е наслаждение эа онзи, до когото е адресирана. Човекът разбира какво ви харесва. Попълнете усмивката си с контакт с очите, който да трае малко повече от две или три секунди.

Кимайте с глава, когато слушате – ще стане ясно, че сте ангажирани в разговора и ви е интересно. Три малки кима

вания се възприемат като думите “Много интересно, моля, моля.” Ако лицето ви изразява емоции, които съответстват на думите, то ви прави по-изразителни и очарователни в очите на събеседника. Той чувства това като предложение да споделите вашите емоции, да се присъедините към тях. “Каменното лице”  отблъсква, човек изглежда арогантен, студен и не много мил. Това е обратното на очарователната личност.

  1. Намерете точки за контакт

Очарователният човек ви кара да се чувствате като отдавна познати, дори ако току-що сте се срещнали. Може да имате различен начин на живот и различни интереси, но се чувствате така, сякаш имате нещо общо. Как го правят? Фокусирайки се върху това, което ви обединява.

Това може да бъде подобно житейско преживяване, общ интерес към дадена тема, дори и да се сведе до една песен, чута по радиото, съпоставими мнения по някакъв проблем, който може да е незначителен. Ако искате да се свържете с човек, намерете точките за контакт. Колкото повече от тях, толкова по-лесно ги намирате и колкото повече изразявате радост за това, толкова по-скоро ще има чувство на доверие и взаимно разбирателство. Чувството, че човекът е като нас, автоматично ни кара да започнем да изпитваме съчувствие към него, и вече сме привлечени към комуникацията.

За да намерите точки за контакт, трябва да слушате внимателно. Когато очарователните хора слушат някого, често вмъкват думите “Да”, “Точно, това е” и “Разбирам те”. Това позволява на събеседника да почувства, че той е приет и разбран, че неговият опит има значение. Харесваме хората, благодарение на които изпитваме такива емоции.

Тези хора първо се фокусират върху това, с което са съгласни. Те показват, че мнението на събеседника има право да съществува и не е по-лошо от тяхното: “Разбирам за какво говорите”, “Това е съвсем разумно”. И когато тези думи са последвани от неизбежното “но”, това не се възприема като нещо неприятно, защото разбирате, че човекът ви е изслушал и е признал правото да мислите, както смятате за подходящо. В спора той се опитва да подчертае, че въпреки разногласията по някои въпроси, имате много общи неща.

  1. Не се страхувайте да бъдете уязвими

Мнозина смятат, че уязвимостта е признак на слабост. Това е особено вярно за мъжете, ако приэнаят, че имат страхове, эначи не са истински мъже. Уверените в себ си хора обаче, могат да приэнаят всичко, което ги вълнува, беэ притеснения и всъщност това ги прави силни и още по-привлекателни эа другите. Това е вдъхновяващо.

Често ни се струва, че онези, на които се възхищаваме, са безупречни. Те държат всичко под контрол. Те не правят грешки, отиват на риск, въпреки препятствията. Ние се възхищаваме на тяхната сила и увереност. Ние ги възприемаме като един вид идеал, който знае всички отговори на всички въпроси, докато ние, обикновените смъртни, сме затънали в малки неразрешими проблеми. Ето защо проявленията на уязвимостта и несъвършенствата ни влияят силно. Ние продължаваме да се възхищаваме на идола, но сега се чувстваме по-близо до него. Раэберете, че сме еднакви! Това, че тези съвършени хора изпитват същите неща като нас и грешат като нас. Освен това уязвимостта ги прави по-“реални” в очите ни.

В един свят, където всичко е ретуширано, където всеки ден се опитваме да покажем най-добрата версия на себе си и на нашия живот, реалността се превръща в мощно средство за комуникация. Тя демонстрира висока степен на самоувереност: човек приема и разпознава не само своите силни, но и слаби страни, позволява си да изживее целия спектър от емоции и не се срамува да показва съчувствие към нови поэнати (например към вас), любов към приятели и семейство, или да изпитва страх и болка в трудна ситуация. Тази отвореност изисква кураж, смелостта привлича като магнит.

Не бъркайте уязвимостта с емоционална инконтиненция. Човек, който безкрайно се оплаква от живота и постоянно е на ръба на истерия и ридае, не става привлекателен. Уязвимостта не означава, че хвърляте всички чувства върху другите, не обръщате внимание на контекста, навременността и уместността и не означава, че другите са отговорни за емоционалното ви състояние. Уязвимостта не само приема емоциите, но и носи отговорност за тях.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

 

  1. Поемете инициативата

Това е едно от основните неща, които отличават очарователните хора. Те не чакат да се случи нещо само по себе си. Те вземат и го правят, дори и да не вярват в успеха. Ето защо те са толкова привлекателни: ние се възхищаваме на хора, които лесно поемат отговорност и демонстрират вяра в своята сила.

Повечето хора са склонни да чакат в подходящия момент и да опитват почвата дълго време, преди да направят нещо или да изразят мнение. Очарователните хора уверено отиват напред, сякаш са родени за това. Представете си себе си на парти, където не познавате никого. Колко велико е изкушението да эастанеш в някой ъгъл и просто да  чакаш да бъдеш запознат с някого? Човекът, който знае как да очарова, първо се запознава. За него това е като дар на съдбата, защото може да се срещне с приятел, эа когото не е знаел преди. Той ще въведе други хора на самото парти, като им даде интересни теми за разговор.

Очарователните хора не слушат раэговора, эа да вмъкнат някоя рвплика внего. Те ще създадат този разговор сами, ще задават въпроси и ще слушат отговорите с интерес. Такъв човек лесно ще преведе темата на разговора към онзи, към когото иска да се обърне, просто казвайки: “Твоите думи ми напомнят за един случай, когато …” В речта си фрази като “Разбираш ли за какво говоря?” И “Сигурно знаеш това чувство? “или” Мисля, че всеки има подобна история. ” Това създава също чувство за общност и собственост.

В компанията гласът на очарователните хора звучи малко по-силно, жестовете и израженията на лицето допълват речта и така “эапълват цялото пространство”. Тяхното уверено поведение няма нищо общо с агресията или желанието да доминират. Опитите да се потискат другите, не правят някой чаровен. Същността на чара е в интерес на другите хора, а не в желанието да излязат на преден план.

  1. Вдъхновение

Ние обичаме такива хора, защото се чувстваме добре благодарение на тях. Освен това започваме да се отнасяме по-добре и това е наистина безценен дар. Как го правят? Това е много просто: по всякакъв начин те показват как те се възхищават от нас, колко забавно и интересно им е с нас. И най-важното е, че го правят напълно искрено, като откриват във всеки един човек нещо красиво и уникално.

Това ни води до върховете на емоционалното блаженство. Ние сме склонни да приемаме одобрението. Човек може да се спечели и с една любезна дума – награда. Изкуственото възхищение, насочено към себе си, е в сферата на емоционалното насилие. Кога някой ви се възхищаваше за последен път? Как се почувствахте в този момент, колко не искате да свърши комуникацията с този човек? Представете си, че някой ентусиазирано се възхищава дори на малко постижение. Как това увеличава вашето самоуважение и вяра в себе си, колко сила носи?

Помнете усещането, когато думите или чувствата ви съвпадат с думите и чувствата на другия, че щастливо давате “пет”? Радост, единство, еуфория. Това чувство е подарък, който очарователните хора дават на всички наоколо безплатно.

Те се смеят на шегите, винаги се наслаждават на успеха и го изразяват с думи, заразяват ви с усмивка и оптимизъм. Те вярват във вас, като по този начин ви помагат да вярвате в себе си. Те обръщат внимание без резерви. Слушати задаватвъпроси. Те носят със себе си положителна, творческа енергия и я споделят. Те искат да бъдеш добри.

Това позитивно отношение и убеждението, че сте прекрасен и невероятен човек, ще ви направи неустоим в очите на околните. Заради това чувство търсим комуникация с очарователните хора. Харизмата може да изглежда като рядък магически подарък, но това е въпрос на навици, поведение и отношение към другите.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 7 =