Как да възстановите белите дробове след отказване от пушенето

Колко дълго се възстановяват респираторните органи след отказване от пушенето и може ли този процес да се ускори?

Това, което определя възстановяването на белите дробове

Има естествен въпрос -коко дълго тялото се освобождава от токсични вещества, получени по време на пушене? И най-важното е, колко дълго ще се изчистят дробовете след отказване от пушенето? Тук всичко зависи от редица фактори, например:

 • Стажът на пушача. Естествено, ако пушите само няколко месеца, ще бъде много по-лесно да се отървете от токсичните вещества, отколкото ако сте пушач с 20-годишен стаж. Важно е също колко цигари пушите всеки ден. Колкото повече цигари, толкова по-труден е процесът на възстановяване.
 • Болести, свързани с тютюнопушенето. Интрнзивността на процеса на възстановяване директно зависи от заболяванията, които сте прекарали по време на пушенето и които са пряко свързани с този навик. По-специално, става въпрос за заболявания на горните дихателни пътища и сърдечно-съдови заболявания.
 • Индивидуални характеристики на тялото. Важно е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма. Всички хора са различни, всеки има собствен набор от гени и всеки от нас живее при определени условия, които имат пряко въздействие върху здравето.
 • Допълнителни мерки за изчистване на белите дробове. Много зависи от това, как пушачът е помагал на белите си дробове да се пречистват.

Какво се случва с човек, който отказва пушенето

Според разказите на бивши пушачи, най-тежки са първите дни след отказа от цигарите. Получава се “синдром на отказването”, който се изразява в главоболие, раздразнителност, жажда, задъхване и други симптоми.

Ето какво ще се случи с вас, ако спрете да пушите:

 • След 2 дни. Първите реакции на бронхиалното възстановяване започват. Дишането се нормализира, става гладко и ритмично.
 • След 3 дни. Има промени в състава на кръвта – концентрацията на въглероден диоксид намалява, а концентрацията на кислород се увеличава.
 • След 5-6 дни. Има ясно изразена гръдна кашлица. Не се притеснявайте! Това е нормална реакция на бронхопулмоналната система за почистване на токсични вещества и смоли.

Около една седмица по-късно, човек започва да се поти интензивно, което също води до отстраняване на токсичните вещества, които се натрупват в тъканите. След това белите дробове постепенно започват да се регенерират. Бившият пушач има възможност да диша дълбоко, диспнеята и кашлицата изчезват.

Как да подобрите здравето на белите дробове

Процесът на почистване на белите дробове може да отнеме от няколко месеца до една година, докато всички токсични вещества излязат от тялото. Ускоряване на процеса на рехабилитация на белите дробове и възстановяването на цялото тяло може да стане чрез серия от дейности, сред които е важно да се отбележат следните:

 • Респираторна гимнастика. С помощта на дихателни упражнения може да се ускори процеса на премахване на храчките, тъй като това на практика стимулира системата от алвеоли. За да постигнете добри резултати, е важно да се упражнявате редовно. По време на упражненията можете да почувствате леко замйване, което е нормално за тялото на пушача.
 • Физическо натоварване. Помогнете на тялото си да тренира редовно. Дибър ефект ще имат аеробни натоварвания като спортно ходене, джогинг, колоездене и др. По време на спортуване, дробовете функционират в друг режим на работа. Повишава се обменът на белите дробове, кръвния поток, което само допринася за бързото отстраняване на токсични вещества от белите дробове. Пушачите с дълга история, трябва да се консултират с лекар, който ще ги посъветва за оптималния вариант на натоварване. Постепенно, с подобряване на здравословното състояние, натоварването може да се увеличава.
 • Вана и сауна. Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система, сауната ще помогне на белите дробове да се отърват от храчките по-бързо. В допълнение, ваната ще помогне да отворите порите на кожата и да премахнете някои от токсичните продукти с пот.
 • Физиотерапия. Консултирайте се с вашия лекар и може би ще ви посъветва за някои физиотерапевтични процедури за възстановяване на белите дробове.

Традиционна медицина за почистване на белите дробове

 • Дафинов лист. Просто поставете дафинови листа в стаите, където прекарвате най-много време. Дафиновият лист помага за пречистването на въздуха и укрепва имунната система. Можете да си направите и инфузия. Вземете няколко дафинови листа, залейте с вряла вода и оставете да престои 3-4 часа. Пийте преди всяко ядене.
 • Лимон и мед. Разбъркайте в равни пропорции лимон и мед. Тази смес трябва да се приема три пъти дневно, по една чаена лъжичка преди хранене. Това ще ви помогне да се отървете по-бързо от храчките и да смекчите кашлицата.
 • Лук и чесън. Яжте повече лук и чесън. Тези зеленчуци помагат за по-бързо отстраняване на вредния катран от белите дробове, а фитонцидите, съдържащи се в лука и чесъна, имат изразени антимикробни свойства.
 • Пилешки бульон. Точният механизъм на благоприятния ефект на пилешкия бульин все още не е известен, но много лекари препоръчват да се въведе в диетата на бившите пушачи. Вероятно аминокиселинният състав на пилешкия бульон насърчава втечняването и незабавното отстраняване на слюнката от тялото на пушача.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =