Как да запазим здравето си при работа на компютър

Работата на компютър не е лесна и може да доведе до различни състояния и здравословни проблеми, като болки в кръста, главоболие, шипове, изкривявания и изтощени очи. Служител със стандартно работно време от 9 до 17 часа прекарва пред компютъра близо 30 часа седмично, 137 часа месечно и 1700 часа за година.

Разбира се, тези числа са доста индивидуални и зависят от много неща, но са далеч от препоръчителните 2 часа на ден пред монитора. Всеки в този момент би си казал “Е, имам ли друг избор?” и ще бъде напълно прав. Но има няколко прости правила при работа с компютър, които могат да спестят много проблеми със здравето.

Подредбата на работното място е ключова. Стремежът трябва да е към това всичко, с което се работи, да е на приблизително еднакво разстояние от очите. В същото време не трябва мониторът да е по-близко от 50-70 см от очите. Добре ще еq ако осветлението не е насочено директно към очите или към екрана.

Важно да се осигури достатъчна осветеност в помещението. Колкото повече се натоварва зрението, толкова по-лесно може то да бъде увредено.

Друго много важно правило е да се използва удобен офис стол с възможност за регулиране на облегалката и подлакътниците. Нужно е стъпалата да са отпуснати, но здраво стъпили на земята. Освен това е добре работещият да е облегнат постоянно, за да намали вероятността от изкривяване на гръбнака.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =