През зимния сезон инфекцията с грипен вирус засяга около 20% от населението. Има няколко групи, които са по-застрашени. При тях заболяването протича по-тежко и са възможни повече усложнения. Такива са децата под 5-годишна и особено тези под 2-годишна възраст, както и децата с подлежащо хронично заболяване или нарушен имунитет.

Грипният вирус е много изменчив и всяка година има определени щамове, които превалират и предизвикват епидемии. Именно те се включват в състава на сезонните противогрипни ваксини. Невинаги е лесно да се предвидят кои ще са епидемичните щамове. Счита се, че за сезон 2018/2019 това ще са: грип А (H3N2) – Хонконг; грип А (H1N1) – Свински грип и 1 или 2 грипни вируса тип B.

Усложненията от грипа могат да са сериозни и да засегнат различни органи и системи. Те включват: остър отит, остър синузит, пневмония, дехидратация, засягане на централната нервна система – енцефалит, влошаване и декомпенсация на хронични заболявания – астма, сърдечни малформации и други.

Тъй като малките деца са най-застрашени от развитие на усложнения, се препоръчва всички над 6-месечна възраст да бъдат ваксинирани. При бебета под 6-месечна възраст противогрипна ваксина не може да се поставя. Затова се препоръчва останалите членове от семейството да получат противогрипна ваксина, особено ако има по-голямо дете, което посещава детско заведение.

Профилактиката с противогрипна ваксина е първата стъпка за предпазване от боледуване. Доказано е, че по този начин се намалява рискът от разболяване, развитие на тежки и животозастрашаващи усложнения, налагащи хоспитализация и лечение в интензивни отделения.
Поставянето на ваксината трябва да се извърши преди започване на грипния сезон.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Ето някои от защитните мерки, с които може да предпазите себе си и детето от разболяване, ако сте пропуснали противогрипната ваксина:

  • Избягвайте затворените помещения, където се събират много хора. Такива са моловете, големите магазини и други. Зимата те са удобно място за разходки особено за малки деца, но крият големи рискове за развитие на респираторни инфекции. Затова разходките на открито винаги са за предпочитане, дори да са по-краткотрайни през студените дни.
  • Мийте редовно ръцете си и тези на детето със сапун. Препоръчва се използването и на дезинфектант. Това трябва да се случва задължително преди хранене, след разходки, след изпозлване на тоалетната.
  • Неучете детето да не си пипа устата, носа, очите с мръсни ръце. Това важи с особена сила, ако сте на обществено място, където има много хора.
  • При кихане и кашляне детето трябва да покрива устата си. Най-добре е това да става с лакът или с еднократна кърпичка, която после веднага да изхвърли.
  • Използвайте маска особено в разгара на грипната епидемия. Ако се налага да посетите обществено място с детето, използвайте маска, която да покрива устата и носа му. Тъй като грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път, това е един от начините за предпазване от заразяване.
  • Храната на детето трябва да е пълноценна и разнообразна. Задължително е да има сезонни плодове и зеленчуци или сок от тях. В менюто трябва да има задължително месо, а веднъж седмично и риба. Така се набавят нужните витамини и протеини, които имат важно значение за доброто функциониране на имунната система.
  • По време на грипна епидемия се отменят детските консултации. Това означава, че задължителните ваксинации и профилактичните прегледи при детето се отлагат до отменяне на грипната епидемия. В този период е добре да избягвате обществените места и да се разхождате на открито (в парка например).
  • Ако в дома има болен, помещенията трябва да се проветряват редовно, а повърхностите да се забърсват с дезинфектант. 3663