Как да защитим сърцето в жегата: съвети от кардиолозите

Всички знаем простите препоръки за това как да предпазим сърцето си от горещината и да не подкопаваме здравето си, но. . . Някои от правилата в тази статия наистина ще ви изненадат, тъй като ще разсеем много митове.

Поддържайте сърцето в жегата

Имате ли нужда от сърдечна подкрепа в горещината, можете да разберете много лесно. Ако по-рано всичко е било наред (40-45 години), ако в семейството ви не е имало случай на инфаркт или инсулт (преди 50 години), все още не страдате от затлъстяване, нямате причини за притеснение. Това важи, ако нямате високо кръвно налягане или проблеми със сърдечно-съдовата система.

Сърцето и кръвоносните съдове в жегата: няколко съвета

 1. За да поддържате сърцето и кръвоносните съдове, трябва да следвате тези прости правила.
 2. Трябва винаги да имате до себе со комплект за първа помощ (ако сте на път или далеч от дома).
 3. Ако вече имате някакви сърдечно-съдови заболявания, не забравяйте да пиете лекарствата си редовно.
 4. Винаги трябва да имате бутилка вода с вас. Ако е много горещо,може не само да пиете, но и да се поливате с вода. В това няма нищо срамно. Най-важно е здравето ви!
 5. Желателно е да носите в себе си салфетки. Навлажнете ги и обтривайте кожата с тях, като по този начин охлаждате кожата.
 6. Опитайте се да не оставате на слънце дълго време. Не повече от 10-15 минути
 7. Желателно е повече време да прекарвате на сянка.
 8. Ако температурите са високи, тогава трябва да отидете в стая, в която е по-хладно.
 9. Спазвайте правилата за пребиваване на открито: носете със себе си козметика, пийте достатъчно течности, за да предпазите сърцето и кръвоносните съдове.

Най-лошото за кръвоносните съдове е понижаването на кръвното налягане. Постоянно променящото се кръвно също е опасно.

Много хора мислят, че аспиринът ще ги спаси от всичко. Те смятат, че това е отлично средство за защита, като основна превенция. Но аспиринът не е толкова безопасен, колкото си мислите! След продължителна употреба може да се появи улцерозно кървене и други проблеми. Затова, може да пиете аспирин само ако ви е предписан от лекар.

При главоболие в жегата, много хора пият Citramon или комбинация от лекарства, които съдържат кофеин. Но кофеинът увеличава кръвното налягане, а самото кръвно налягане също може да причини главоболие.

Не се самолекувайте!

Често хората сами си “предписват” нитроглицерин” за кръвоносните съдове и сърцето. Хапчетата, съдържащи този елемент са много силни и разширяват кръвоносните съдове. Но не забравяйте, че веднага щом съдът стане пп-широк, налягането пада рязко. И това може да доведе до исхемия на органа. Ето защо, ако решите да се самолекувате, не наблягайте на хапчета,а на здравословен начин на живот.

Трябва ли да пия много вода в горещината?

Топлината засяга сърцето, така че често се препоръчва да се пият много течности. Най-оптималната температура на въздуха, която е подходяща за тялото е 20-24°С. Сърдечни атаки обаче, могат да се появят и при ниски температури. Предо всичко проблемите със сърцето в горещините са свързани с голяма загуба на течност. Ето защо, трябва да попълвате резервите от течности на тялото. Но го правете правилно!

Какво определя количеството консумирана течност?

 1. Колко се движим
 2. Колко вода пием при нормални температури.
 3. Колко дълго сте навън в жегата.

Това означава, че ако сте на свеж въздух и двигателната активност не е голяма, не е необходимо да консумирате много течности. Следователно, обемът на течността може да бъде окоо 1,5-2 литра на ден.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Ако се движите интензивно,  може да пиете по 3-3,5 литра вода, така че топлината да не засяга сърцето.

Ако човек цял ден стои на сянка и пие по 3 литра вода, може да си причини подуване и повишаване на кръвното налягане на следващия ден.

При хипертония, най-важното, което трябва да помните – по-малко сол. В противен случай тялото ще задържа вода. И колкото повече е водата, толкова по-голямо налягане ще има върху стените на кръвоносните съдове. Нормата е около 5 гр сол на ден.

Що се отнася до хипотонията, това е сравнително условно заболяване. Ако здравето е нормално, но в определен момент имате рязък спад на налягането (90/60), това състояние понякога е животозастрашаващо. Ако обаче цял живот кръвното ви е 100/70 – това не означава, че сте болен, това е ваша черта.

Спазвайте тези прости правила, не вярвайте на митове и поне веднъж годишно посещавайте кардиолог. Така сърцето и кръвоносните съдове ще бъдат в добро състояние.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =