Как да защитим себе си от коронавирус (съвети)

14

Последните месеци се превърнаха в ад за света, заради Covid-19. Вирусът превзе целия свят, а жертвите и заразените растат с всеки изминал ден. Основният въпрос сега е, какво да направим, за да предпазим себе си. В тази статия ще ви дадем няколко прости съвета, които могат да спасят живота ви.

Темата за Covid-10 продължава да води всички новинарски емисии по света. В магаziните хората търсят повече маски и дезинфектанти отколкото хранителни продукти.Сега да поговoрим по обстойно за този вирус.

Коронавирусът съществува. Той е добре познат РНК-съдържащ вирус, който ежегодно причинява поне 10-15% от сезонните респираторни инфекции, които ние наричахме ARVI или обикновената настинка.Но поради мутацията и променливостта, присъщи на всички микроорганизми, той придоби нови патогенни свойства, които станаха причина за инфекциозното огнище, преляло в пандемия.

Какво е толкова специално в него и как се различава от обикновения грип?

Все още не са измислили ваксина и няма доказано антивирусно лекарство. Този вирус има изразена способност за имуносупресия – инхибиране на имунитета.В резултат на това заболяване, което започва като обикновена настинка, с висока температура, хрема и болки в гърлото, има голяма вероятност да премине във вирусно-бактериална пневмония и остър респираторен дистрес синдром (сериозна лезия, изискваща механична вентилация.

Първо, прехвърляйки болестта в лека форма, можете да заразите повече от дузина податливи хора, които се нуждаят от интензивна терапия и механична вентилация. По време на огнището може да няма достатъчно вентилация за всички нуждаещи се, нито места в болницата и не само пациентите с коронавирус се нуждаят от тях.
Второ, както бе споменато по-горе, всички микроорганизми имат способността да мутират, а всички човешки организми имат индивидуален имунен отговор. Не рискувайте!

Как можете да се заразите?

Вече разбрахме, че вирусът е респираторен. Това означава, че се предава от човек на човек чрез най-малките капчици слуз, секретирани от кашлица и кихане на разстояние до два метра.

Какво следва от всичко това? Според мен всичко е много ясно от опита на страните, които бяха първите засегнати. Основната задача е да се предотврати разпространението на вируса, което до голяма степен зависи от нас самите.

Съвети как да се предпазим от COVID-19?

1.Мийте ръцете си по-често и се уверете, че и децата го правят!
Няма значение дали се връщате от работа, дали сте разхождали кучето.Нека ви стане навик.Не докосвайте лицето си с ръце извън къщата. Вирусът навлиза в тялото през лигавичните повърхности на носа, устата, очите .

2. Консултирайте се с лекар, ако имате температура, втрисане, болки в гърлото и суха кашлица.

3. Ако е възможно, откажете всякакви пътувания, включително в рамките на страната.

4. Ако е възможно, не посещавайте многолюдни места: обществени събития, търговски и развлекателни центрове.

5. Ако имате симптоми на респираторно заболяване, носете маска и използвайте носна кърпа, когато кихате или кашляте.

6. Ако сте пристигнали от страна, която не е включена в „карантинния списък“ и почувствате признаци на респираторно заболяване, обадете се на лекаря си. Не пренебрегвайте неговите препоръки!

7. Ако сте пристигнали от страна, включена в „карантинния списък“, на летището ще бъдете помолени да попълните въпросник и да ви даде препоръки за следващите две седмици. Ако внезапно въпросниците не са ви издадени, покажете гражданска отговорност и се свържете сами с вашата местна клиника.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

8. Не забравяйте да ядете повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали.

9. Дезинфекцирайте всяко кътче у дома. Важна е хигиената.

10.Не забравяйте, че ако излизате навън, обувките трябва да се събуват още на входната врата. Връхните дрехи трябва да бъдат изнесени навън.

11. Най-мръсният аксесоар е телефонът ни, защото го пипаме по стотици пъти на ден. Учени са установили, че върху телефона има 10 пъти повече микроорганизми от от тези по тоалетните чинии.

12. Когато почиствате у дома, а нямате дезинфектант може да използвате и белина или парочистачка.

В заключение ще кажем, че коронавирусът не е толкова страшен, колкото пренебрегването на превантивните мерки. Нека се грижим за себе си и другите. Това никога не е излишно, но в тази ситуация е от особенна важност.

Лични предпазни мерки, препоръчани от СЗО

• Редовно мийте ръцете си с продукти на алкохолна основа или ги измивайте със сапун. Ако вирусът присъства на повърхността на ръцете, тогава третирането му с такъв продукт или измиването със сапун ще го убие.

• Стойте поне на един метър далеч от хора, които кашлят и кихат. Това е за предотвратяване на капчици от носа или устата на друг човек, който може да бъде заразен с вируса COVID-19.

• Сведете до минимум контакта с ръце с очите, носа и устата, тъй като докосваме много предмети, в които вирусът може да попадне с дланите ни. Така вирусните частици могат да влязат в тялото, като докосваме очите, носа или устата.

• Ако кашляте или кихате, покрийте устата или носа си с лакът (но не с дланта) или с тъкан, която трябва да се изхвърли веднага след употреба.

• Ако не се чувствате добре, останете вкъщи. Потърсете медицинска помощ, ако само ако имате температура, кашлица или затруднено дишане.

  • Следвайте настоящите препоръки на медицински специалисти, както и на Министерството на здравеопазването.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − three =