Как може ревматоидният артрит да эасегне белите дробове?

С течение на времето, ревматоидният артрит може да увреди белодробната тъкан и да причини  белодробна фиброза. При това състояние съединителната тъкан нараства и се появяват промени в ставите.  Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно възпалително заболяване, което причинява хронична болка в ставите. РА може да засегне и други органи, като белите дробове, причинявайки сериозни проблеми с дишането. Рискът от развитие на белодробна фиброза е по-висок при хора, които:

Пушат

Често влизат в контакт със замърсяването на околната среда Имат фамилна анамнеза за белодробна фиброза

Приемат редовно противовъзпалителни средства

Лекарите все още не разбират напълно връзката между RA и белодробната фиброза, но доказателствата сочат, че 40% от хората с RA имат белодробна фиброза.

Симптоми

Симптомите на ревматоидния артрит варират по вид и тежест, и могат да идват и да си отиват. Когато болестта е активна, това се нарича избухване. По време на избухването, симптомите могат да се променят по време и интензивност. Честите симптоми на ревматоиден артрит включват:

Втвърдяване на мускулите и ставите в тялото сутрин, което продължава 30 минути или повече

Чувствителността, болката или подуването на ставите, продължава 6 седмици или повече

Симетрична болка в ставите

Болка в малките стави, като ръце, китки и крака

Когато РА води до белодробни проблеми , хората могат да получат следните симптоми:

Неравномерно дишане

Суха устойчива кашлица

Често чувство на умора

Внезапно необяснима загуба на тегло

Диагностика на ревматоиден артрит и белодробна фиброэа

Обикновено, белодробната фиброза и свързаните с нея белодробни проблеми, се развиват при хора, които са живели с RA в продължение на няколко години. Това означава, че в повечето случаи по време на диагностицирането на белодробна фиброза лекарите вече са диагностицирали пациент с RA. Изследване, публикувано в Европейския респираторен преглед обаче, показва, че 10-20% от хората са проявили симптоми на респираторни проблеми преди да развият типични симптоми на ревматоиден артрит.

Диагностика на ревмматоиден артрит

За да се диагностицира РА, лекарят ще трябва да разбере медицинската история на човека, да извърши пълен физически преглед и да предложи поредица от снимки и кръвни изследвания. Това изследване ще разкрие:

Подути стави

Степента на болката, която човек изпитва

Наличието на антитела в кръвта, наречено ревматоиден фактор Костни и ставни аномалии

Общите тестове за диагностициране на РА включват:

Скорост на утаяване на еритроцитите (ESR): тест, който измерва колко бързо еритроцитите се утаяват на дъното на епруветката. ESR анализ показва наличието на възпалително състояние, което включва RA, но не може самостоятелно да диагностицира заболяването.

С-реактивен протеинов тест (CRP): тест, който показва нивото на С-реактивен протеин в кръвта. По-високите нива на CRP в кръвта може да показват възпаление или инфекция в организма.

Пълна кръвна картина:

Тест за проверка на анемия.

Диагностика на белодробната фиброэа

Лекарят ще проведе едно или няколко от следните изследвания за диагностициране на белодробна фиброза:

Пулсова оксиметрия

Тест за белодробна функция

Рентгенография на гръдния кош или CT сканиране

Белодробна биопсия

Артериални кръвни газове

Тези изследвания показват дали има възпаление или увреждане на белодробната тъкан. Те също така измерват нивата на кислорода, въглеродния диоксид и въздуха в белите дробове.

Усложнения на RA и белодробна фиброэа

Усложненията, свързани с RA и белодробната фиброза, могат да станат животозастрашаващи, ако не бъдат лекувани спешно. Усложненията включват:

Белодробна хипертония , която е високо кръвно налягане в белите дробове

Плерален излив , който е натрупването на течност между белия дроб и гръдната стена

Разрушени бели дробове

Респираторна недостатъчност

Интерстициална пневмония

Кога да потърсим лекар?

Според Американското национално дружество за ревматоиден артрит, хората трябва да посещават лекар, ако имат проблеми с белите си дробове повече от 1 месец. Необходимо е също така да се потърси лекар, ако имате внезапен, но редовен, силен недостиг на въздух при извършване на ежедневни задачи. Лекарят ще прецени степента на проблема и може да ви насочи към специалист- ревматолог, ако е необходимо.

Лечение на ревматоиден артрит и белодробна фиброэа

Както RA, така и белодробната фиброза не могат да се излекуват напълно, така че лечението е насочено към елиминиране на симптомите и намаляване на прогресията на заболяването. Медикаментите и леченията, свързани с белодробна фиброза, причинена от RA, могат да включват:

Противовъзпалителни лекарства

Кортикостероиди и имуносупресори

Кислородна терапия за облекчаване на дишането

Белодробна рехабилитационна терапия

Промените в начина на живот като отказване от тютюнопушене и увеличаване на физическата активност за укрепване на белите дробове

В эаключение

Белодробната фиброза, свързана с RA, се проявява различно при различните хора. Някои хора изпитват влошаване на симптомите в продължение на няколко месеца, докато в други случаи прогресията на заболяването може да отнеме няколко години. Различията в прогресията могат да бъдат причинени от фактори като възраст, генетика и начин на живот, които играят роля в развитието на двете заболявания. Според проучване, представено в клиничните медицински данни эа циркулаторна, респираторна и белодробна медицина , средната продължителност на живота на човек с белодробна фиброза е между 2,5 и 5 години, въпреки че това е само оценка, получена от широкомащабни популационни проучвания. Ако човек има RA и има проблеми с белите дробове, трябва да се консултира лекар колкото е възможно по-скоро за естеството и честотата на симптомите. Последните постижения в диагностиката и лечението са подобрили както лечението на симптомите, така и качеството на живот в дългосрочен план.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =