Как можем да спестим от сметката за ток

Всяка зима сметката за ток се превръща в основно перо от бюджета на домакинствата, защото размерът ѝ се увеличава средно с около 150%. И все пак има много начини да намалите нейната стойност през отоплителния сезон, без да стоите на студено.

Достатъчно е да направите няколко малки промени в ежедневните си навици – за да спестите пари, а и за да се погрижите за околната среда.

Вижте няколко хитринки, с които бихте могли да намалите сметката за електроенергия:

1. Изключвайте уредите от електрическата мрежа, когато спите или сте навън. Да, това важи и за компютъра, и за Wi-Fi рутера. Може и да не ви се вярва, че ще спестите, но резултатите ще са налице още в следващата фактура.

2. Преминете на енергоспестяващи LED електрически крушки – те могат да намалят с до 80% разходите ви за осветление, защото използват много по-малко ток, а работят много по-дълго, в сравнение с конвенционалните.

Затваряйте плътно вратите към помещенията, които не отоплявате, и се уверете, че изолацията им е на ниво. Ако е нужно, поставете на местата с луфтове допълнителни уплътнения – ще ги откриете на символична цена във всеки магазин за строителни материали.

4. Възползвайте се от програмите на пералнята и използвайте студена вода, когато това е възможно. Също така винаги избирайте възможно най-краткия подходящ цикъл на пране и пускайте машината само когато е пълна с дрехи.

5. Проверете хладилника – оптималната му температура за работа е +4 градуса, а тази на фризера е между -15 и -18 градуса. Също така обърнете специално внимание на уплътненията на вратите на уреда. Те трябва да прилепват плътно, без видими луфтове и неравности.

. Когато е възможно, използвайте микровълновата фурна – тя консумира много по-малко електроенергия спрямо традиционната готварска печка.

7. Отоплявайте само помещенията, които реално ползвате. Препоръчителните стайни температури са приблизително 20 градуса за хола и детската стая, 17 градуса за спалнята и 18 градуса за кухнята.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =