Как пукането на врата може да ни парализира

Преди малко повече от месец докато гледа филм в леглото си, 23-годишната Натали Куники решава да се разтегне и изпуква врата си.

Чува се силно изщракване, но това не ѝ прави впечатление, тъй като ставите ѝ често пукали при разтягане.

15 минути по-късно, когато решава да отиде до тоалетна, осъзнава, че не може да движи левия си крак. По спешност е откарана в лондонската болница „Юнивърсити Колидж“.

Лекарите установяват, че изпукването е разкъсало гръбначната артерия – една от основните във врата, образувал се е съсирек, който е довел до инсулт и частична парализа на лявата страна на тялото.

Подобен е случаят на 28-годишен мъж от Оклахома. Също преди месец Джош Хадър си изпуква врата. Той обаче го прави целенасочено – с очакването, че това ще му помогне да се отърве от схващане, което го тормозело известно време.

„Когато чух изпукването, цялата ми лява страна се скова. Опитах се да отида да взема лед от фризера, но си спомням, че не можех да вървя в права линия“, споделя той пред Си Ен Ен.

Джош пристига в бърза помощ немощен, замаян и с двойно виждане, а лявата му страна е частично парализирана.

Когато хората си пукат врата, гърба или пръстите,

изщракването се дължи на спукването на азотните балончета в капсулите, предпазващи ставите, или на наместването на сухожилията, които се разтягат и връщат обратно на местата си.

В повечето случаи този процес не е опасен, но ако изпукването е последвано от болка или подуване, това може да бъде знак за нараняване и означава, че трябва да се потърси медицинска помощ.

Агресивни манипулации като изпукването на врата

и областта на гърба трябва да се избягват, тъй като на врата се намират много важни артерии, отговорни за снабдяването на мозъка с кръв, разяснява за „Лайв сайънс“ д-р Робърт Глатър, лекар в бърза помощ в болница „Ленъкс Хил“, Ню Йорк.

„Разкъсване на стените на кръвоносните съдове може да доведе до инсулт, ако се образува съсирек на мястото на нараняването, който да блокира притока на кръв към мозъка. Това може да доведе до немощ, загуба на ориентация и в по-тежките случаи до парализа“, добавя той.

Пукането на врата може да увреди нерви, сухожилия и кости,

отбелязва д-р Глатър.

Точно това се случва с 28-годишния Джош. Тъй като при него разкъсването на артерията е в основата на мозъка, нараняването засяга нерв, който отслабва един от мускулите в едно от очите, поради което му се налага да ходи с превръзка в продължение на седмици.

Друга последица от нараняването е появата на хълцане с такава честота, че мъжът понякога почти не можел да диша.

В случая на 23-годишната Куники изпукването не е било целенасочено. Тя споделя, че просто се е изтегнала.

С оперативна намеса хирурзи успяват да възстановят увредената артерия, но не успяват да изкарат съсирека. Въпреки това той се разгражда от само себе си за няколко седмици, без да нанася нови щети.

След месец физиотерапия младото момиче вече частично движи парализираните си крайници, но въпреки това лекарите са категорични, че ѝ предстоят още дълги месеци на рехабилитация, преди да започне да се движи нормално.

Повече от месец след опасното изпукване на врата Хадър също е по-добре. Хълцането е овладяно и той вече може да се движи без помощна количка и бастун, но въпреки това трябва да продължи да ходи на рехабилитация, защото често губи баланс и чувства тежест в лявата страна.

„Няма „безопасен“ начин да си пукате врата. Казано по-просто – избягвайте да го правите, за да избегнете и вероятни усложнения“, съветва д-р Глатър.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + seventeen =