Как Сахара може да завладее целия свят

Соларните и ветрогенераторните паркове, разположени в пустинята в Сахара в Северна Африка и разчитащи единствено на съществуващите технологии, могат да произвеждат достатъчно електроенергия, за да захранват целия свят.

Това беше заключението, постигнато от академичните изследователи, използващи суперкомпютри. Екипите в Университета в Мериленд и Университета в Илинойс моделират резултатите си в проучване, финансирано от китайска държавна агенция. Резултатите им бяха публикувани в престижното списание Science (7 септември).

Да, знаем, че звучи прекрасно. И дори може би твърде нелепо. Но дали тоэи проект е по-луд или по-неикономичен от двата най-големи проекта за ядрено строителство, които понастоящем са в ход в САЩ и Европа? Влагането на 25 милиарда долара или повече, за да се създадат специални станции за производство на ядрени електроцентрали (когато сравнимо съоръжение за газ може да бъде построено при относително малка част от разходите) показва, че независимо от икономиката, за тези, които политиците предпочитат, средства често могат да бъдат намерени.

И не само новите ядрени технологии трябва да бъдат избрани за икономически излишъци. Последният опит на Южната компания за изграждането на истинска чиста станция за производство на електроенергия от въглища доведе до проекта за 4 милиарда долара Kemper County в Мисисипи. Това съоръжение сега само изгаря природен газ, което прави големи части от инвестицията икономически без значение.

Но в широк мащаб обикновено е ядреното строителство, което осигурява най-големите  печалби. В тази връзка разгледайте предложения проект за ядрен синтез ITER от 20 до 30 милиарда долара. Точката? Вече харчим огромни суми, за да експериментираме и да разработим все повече безвъглеродни източници на енергия. От технологична гледна точка проектът за вятърна / слънчева енергия в Сахара е практически “стар”. Той разчита изключително на така наречените, съществуващи технологии от рафта.

Предизвикателството, което виждаме, освен финансирането, ще дойде от действителното строителство. Гигантските строителни проекти в относително гостоприемен климат почти винаги представляват предизвикателство. Това би било подобно на изграждането на тръбопровода Аляска или пускането на огромни петролни платформи в Северно море или в арктически води.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =