Как соята и соевите продукти оказват влияние върху здравето на мъжете?

Докато някои диетолози и учени считат соята за отлична вегетарианска храна, богат на протеини продукт, други твърдят, че соята инхибира мъжките репродуктивни хормони. Къде е истината? Толкова ли е полезен този основен продукт в азиатската кухня, колкото се говори? Вреден ли е за мъжкото здраве?

Що се отнася до ефекта на соята върху здравето на мъжете, повечето от предполагаемите проблеми са свързани със сексуалната функция и половите хормони. Например, проучванията свързват редовния прием на соя от мъжете, с намаляване на концентрацията на сперма.

Едно проучване, проведено в Харвардския институт за обществено здраве през 2008 г показва, че това се отнася за мъжете, които консумират средно по половин порция соя на ден, и този ефект е често срещан при мъже с наднормено тегло и затлъстяеане.

В същото време, в друго проучване, проведено пре 2011 г, се разглежда ефекта от соя върху 19 годишен мъж, който е консумирал големи количества соя, като основен продукт от вегетарианска диета. След внимателен анализ, консумацията на соя е свързана с еректилна дисфункция и хипосексуалност. Нивото на тестостерона на този човек също е паднало рязко.

Все пак, трябва да имаме предвид, че това е проучване, проведено само с един участник, който освен това е страдал и от диабет тип 1, и следователно, това може да е допълнителен фактор, който е повлиял на резултата.

Не може да се приложи заключението от едно проучване, основано на един човек, като обобщение за по-голям брой хора.

Подобни резултати са достигнати при друго прочуване върху мъжки плъхове, които са били изложени на висока доза изофлавони, което впоследствие се отразява на развитието на половите органи. В друго проучване, проведено през 2000 г., са получени подобни резултати. Очевидно е обаче, че плъховете и хората са малко по-различни, затова не може да се каже, че и тези изследвания са напълно надеждни.

Едно от най-разпространените погрешни схващания за соята е, че тя предизвиква хормонален дисбаланс, намалява тестостерона и насърчава производството на естроген. Тези митове обикновено идват от изследвания, проведени върху животни, на които са били дадени изключително високи дози соя, много по-големи от средното, което би могъл да консумира човек.

Животните и хората метаболизират соята по различен начин, така че ефектите не бива да бъдат сравнявани.

Въпреки това, когато става въпрос за изследване на ползите от соята, трябва да се отбележи, че те често се извършват от компании и лица,чийто интерес е увеличаването на търсенето на соя, така че , те не могат да бъдат напълно надеждни.

Например, в едно от изследванията през 2010 г. се твърдеше, че соевите продукти нямат феминизиращ ефект върху мъжете. Според резултатите, нито соевият протеин, нито изофлавоните оказват влияние върху мъжките репродуктивни хормони.

Въпреки противоречивите изследвания, учените са единодушни за едно – соята е част от здравословното хранене, особено за тези, които се придържат към зеленчукова диета.

Соевите напитки, като млечни алтернативи, несъмнено са най-добрият заместител на млякото, ако сте веган, защото имат най-високи нива на протеини, в сравнение с идентични продукти като бадемово или оризово мляко. Освен това, соята съдържа и фибри.

Много диетолози твърдят, че соята е пълноценен източник на протеин, който е идеален за хора, които следват вегетарианска или веганска диета. Консумсцията на соя има положителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, което спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Независимо от това, скептицизмът, свързан с ползите от соята за здравето на сърдечно-съдовата система, няма да изчезне.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 12 =