Каква е причината кожата да губи еластичността си

Съществуват няколко фактора, които могат да ускорят загубата на еластичност на кожата. Един от тях е възрастта. Когато кожата е млада и здрава, тя може да се възстанови бързо, но с времето и годините се произвежда по-малко колаген, придаващ твърдост, сила на кожата и еластин, който е важен за еластичността.

Липсата на качествен сън и тютюнопушенето може да причинят появата на свободни радикали, причиняващи увреждане на структурата на кожата. Те предизвикват възпаления в тъканите, които могат да унищожат колагена и еластина. Продължителният стрес пък води до активиране на кортизол, хормон на стреса, който забавя функциите на клетките на кожата и по точно възпрепятства тяхното достигане до повърхността. Така мъртвите клетки се натрупват и предизвикват бактерии, които причиняват разрушаване на слоевете на кожата.

С настъпване на менопаузата намалява естрогенът, което може да доведе до проблеми с епидермиса и общата форма на тялото. Естрогенът е хормон, който придава еластичност на кожата. Когато той намалява, се понижават и гликозаминогликаните, един от които е хиалуроновата киселина.

Ултравиолетовите лъчи също увреждат кожата, тъй като разпадат съединителната тъкан, колагена и еластина. Първоначално не се забелязва ефектът, но с течение на времето това води до разпадане на кожната структура и може да се появят признаци на преждевременно стареене и загуба на еластичност на кожата. Процесът се нарича еластоза. Затова е препоръчително да се използват всекидневно слънцезащитни продукти без значение от сезона.

Нездравословното хранене също оказва отрицателен ефект върху кожата и нейната еластичност. Консумацията на въглехидрати, тестени изделия, сладки, съдържащи повече захар, може да причини набръчкване и увисване на кожата. В допълнение, хората със затлъстяване, които правят диети, може да получат рязка загуба на тегло и това да окаже допълнителна загуба на еластичността на кожата.

Вместо хранене с нездравословни продукти, може да се приемат повече плодове, зеленчуци и храни, съдържащи фибри, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които подобряват общото състояние на кожната структура и възпрепятстват загубата на еластичност.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =