Каква е тайната на авокадото?

Този необичаен плод е изключително богат на витамини и хранителни вещества и има много благотворен ефект върху здравето.

Авокадото идва от Южна Америка – Мексико, но сега те се отглеждат и в южната част на Европа.

Поради високото съдържание на мазнини (повече от 20℅), индианците наричат авокадото “горско масло”. Авокадото е крушовидно, кората понякога е гладка, понякога набръчкана. Цветът варира от светло зелено до тъмно зелено. Пулпът най-често е светлозелен, мек, нежен и вкусен. В средата има твърда кафява костилка.

Мазнините, съдържащи се в авокадото, много лесно се абсорбират от тялото, поради високото си съдържание на ненаситени мастни киселини. Авокадото съдържа големи количества витамини от група В, Е, както и почти никакви въглехидрати, но нискокалорично не може да се каже, по-скоро обратното – авокадото спокойно може да бъде наречено най висококалоричния плод (223 kcal на100 гр).

Съдържание на хранителни вещества в 100 гр авокадо

  • фосфор – 95 гр
  • калций – 23 мг
  • желязо – 9 мг
  • калий- 1,3 мг
  • витамин В3 (ниацин) – 8,6 мг
  • витамин А – 600 единици МИ
  • витамин С – 82 мг
  • мед, витамини Е, В2 и фолиева киселина.

Използването на авокадо помага да се предотврати появата на сърдечен удар, помага за по-добро справяне със стреса и помага за изглаждането на кожата.

Лечебните съставки на авокадото са много полезни за кожата. Мононенаситените мазнини, витамини А и Е помагат за поддържане на целостта на мембраната, която обгражда кожните клетки, намалява възпалението, свързано с акне, екзема, псориазис.

Авокадото съдържа сол на фолиевата киселина, калий и голямо количество диетични фибри. Това помага да се намали нивото на холестерола и да се увеличи нивото на здравословните мазнини в тялото.

Авокадото и здравето на кръвта

Авокадото съдържа желязо, мед и витамин В2, които подпомагат възстановяването на червените кръвни клетки и предотвратяват анемията.

Авокадо и кръвно налягане

Авокадото е много богато на калий. В него той е с 60℅ повече, отколкото в бананите. Продуктите, богати на калий, съдържащи малко натрий, намаляват риска от сърдечно-съдово заболяване.

Авокадо и онкологични заболявания

Олеиновата киселина, съдържаща се в авокадото, предпазва от рак на гърдата. Изследванията показват, че плодовете на авокадото спират растежа на раковите клетки. Каротеноидите, заедно с витамин Е, помагат за унищожаване на раковите клетки при пациенти с рак на простатата. Фито-субстанциите в раковите клетки повишават съдържанието на свободни радикали в същите тези клетки, без да навредят на здравите.

Авокадо и здраве на кожата и косата

Препаратите, съдържащи авокадо, са подходящи за суха кожа и помагат да се нормализират вътреклетъчните процеси в малките кръвни телца, да се подобри тенът на кожата.

Авокадото е чудесно овлажняващо средство за суха коса. Може да се прилага под формата на маски.

Авокадо и стомашно-чревно здраве

Фибрите в авокадото помагат при запек и подпомагат храносмилането.

Авокадо и здраве

Авокадото съдържа много полезни вещества: минерали, витамини, мононенаситени мазнини, полезни за сърдечно-съдовата система. Използването на авокадо, заедно с плодове и зеленчуци, богати на каротеноиди, е добър начин да се подобри усвояването на каротеноидите от организма. Например, ако добавите авокадо към салата, значително увеличавате количествата алфа- и бета-каротин, както и лутеин, който е важен за роговицата на очите.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + twelve =