Какви са лечебните свойства на чесъна?

Всички знаем колко важно е от време на време да се хапва чесън, особено когато сме болни. Научните изследвания показват, че това е напълно вярно. Освен много вкусен за различни ястия и салати, чесънът е великолепен за здравето ни.

Чесънът много успешно укрепва имунната система и е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е идеално да се изяде една скилидка чесън в мед.

Чесънът съдържа фосфор, калций и желязо, йод, алицин и алисатин. Той е полезен при диабет. Маслото от чесън помага при лечението на страничните ефекти на диабета.

Той е полезен при хипертония. Когато човек има високо кръвно, алицинът в чесъна действа отпускащо на кръвоносните съдове. Чесънът се бори и с тромбозите.

Всекидневната употреба на чесън помага да се отстранят проблемите с храносмилането. Дори раздразнения на храносмилателния тракт могат да бъдат отстранени с чесън.

Използваме чесъна повече от три хиляди години. През Първата световна война хирурзите са използвали чесъна за антисептик при лечение на рани.

Чесънът е богат на селен, кверцетин и витамин С, което помага за лечението на очни инфекции и болести. При болки в ушите се използва чесън, защото той има противогъбични и антибиотични свойства.

Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

Той помага и в борбата с импотентността.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =