Какви са причините за падането на хеликоптера край Пловдив?

Падналият хеликоптер край Пловдив е водил военния парад в София на 6 май. Това стана ясно след тежката катастрофа, при която загинаха двама военни, а един е ранен.

Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност, съобщава NOVA.

Инцидентът стана снощи около 20.30 ч. По време на планов полет на височина от 50 м, машината губи баланс и пада, като избухва пожар. “Всичко е станало много бързо и дори самите пилоти не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за авария в машината, а не за грешка на пилотите”, коментира още снощи военният министър.

“Хеликоптерът целият ден е изпълнявал тренировъчни задачи. Преди този полет на него са летели други екипажи. Този екипаж е трябвало да извърши тренировка по спасяванеВ един момент се устремява бързо към земята. Хеликоптерът е в изправност, на въоръжение в Българската армия от 1989 г., през 2016 г. е минал ремонт. Двамата пилоти са опитни”, съобщи Каракачанов.

На мястото на произшествието са изпратени линейки и екипи на пожарната. Единственият оцелял от разбилия се край Пловдив военен вертолет Алексей Каменов се е спасил сам. Състоянието му тази сутрин е стабилно, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА), където тази нощ е бил транспортиран Каменов. Мъжът е контактен и адекватен. Продължават вторичните прегледи и изследвания, допълват от лечебното заведение.

По данни на очевидци вертолетът се е завъртял на 180 градуса, след което е последвало падане, съобщи командирът на базата бригаден генерал Димитър Иванов. “Никак не е леко на близките им, но и на мен ми е трудно и не знам как се преживява такава загуба”, заяви още командирът. Той уточни, че командирът на екипажа кап. Пламен Пантелеев е роден през 1970 г., кап. Стоян Неделчев през 1973 г., а бордният инженер Алексей Каменов е роден 1971 г.

Военно-транспортният вертолет Ми-17 е 30-годишен и можел да лети още 200 часа, преди да му се направи отново ремонт. Хеликоптерът е водел парада на Гергьовден и е собственост на авиобаза “Крумово”. Миналата година той е преминал ремонт в ТЕРЕМ “Летец” в София. В армията има още пет такива хеликоптери.

От Министерството на отбраната и премиерът Бойко Борисов изказаха съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − one =