Какво е дактелит

В случай на възпаление на пръстите на ръцете или пръстите на краката, не забавяйте посещението при лекаря. Може би това е проява на артрит или инфекциозна болест.

КАКВО Е ТОВА?

Дактилитът е възпалителен процес в пръстите на ръката или крака. Патологичният процес при това заболяване може да се различава както в локализацията, така и в етиологията и патогенезата. Възпаление може да възникне в меките тъкани на пръстите или в костния скелет.

ПРИЧИНИ ЗА БОЛЕСТТА

Към днешна дата има много причини за развитието на възпалителния процес. Ако е дактилит, това обикновено е прекурсор различни форми на артрит (по-специално, псориатичен артрит) и остеоартрит . Разграничават се също инфекциозни фактори за развитие на дактилит. Например, туберкулоза, сифилис, остеомиелит, както и  ревматични заболявания.  Въпреки това, в допълнение към горните случаи, причината за заболяването може да бъде банална синина или някаква друга травма, след която се образува възпалителен процес. В този случай целостта на тъканите е повредена и евентуално следва инфекция на засегнатата част от пръста, което в крайна сметка води до развитие на дегенеративен процес. Сред причините за развитието на дактилита, трябва отделно да кажем за псориатичния артрит. Според специалистите, 48% от пациентите с псориатичен артрит имат дактилит. Сред тях 65% имат дегенеративни процеси на пръстите на краката, които впоследствие водят до образуването на радикални деструктивни белези върху повърхностите на ставите . Дактилитът може да се развие с възпаление на сухожилията на флексора и артрит на метатарсофалангеалните, метакарпофалоганните и интерфалангеалните стави. Поражението на трите типа стави се нарича “аксиален артрит”.

СИМПТОМИТЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Valgus -деформацията на пръстите на краката е по-известна като “мъртва кост” и Има остър и хроничен дактилит. Острата форма на заболяването е съвсем проста. Най-очевидните признаци на заболяване са подуване на пръстите, хиперемия на мястото на възпаление, изразена подпухналост. Това значително ограничава функционалността на пръста и симптоматиката е съпроводена със силна болка. В някои случаи, възпалените стави се Ице ат в лилав цвят. Такива симптоми обикновено са характерни за псориатичния артрит, тъй като според някои доклади повече от 90% от пациентите с тази симптоматика на дактилит, развиват и псориатичен артрит. Тези промени са толкова характерни за това заболяване, че позволяват на лекаря да подозира псориатичен артрит, дори и без видими увреждания на кожата или ноктите . Що се отнася до хроничната форма на дактилит, в този случай болестта се проявява чрез удебеляване на пръста, но без забележима болка и зачервяване. Когато има признаци на дактилит, важно е да ги вземете на сериозно. Болестта може да показва наличието на възпалителни процеси в ставите или да сочи към инфекциозен процес в тялото, който изисква незабавно лечение.

ЛЕЧЕНИЕ

При дактилит, основният метод на лечение е използването на кортикостероиди. По правило се използват външни лекарства, например, мазила, гелове, балсами, кремове. В някои случаи приемането на перорални лекарства, както и провеждането на курс на инжектиране, с който е възможно елиминирането на възпалителния процес. В повечето случаи дактилитът реагира добре на лечението и при правилна терапия е възможно да се излекува в рамките на две седмици. За да се предотврати повторение на заболяването, е необходимо да се лекува основната болест (ако има такава), вследствие на която се развива дактилитът.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 10 =