Какво e оксидантен стрес?

Оксидантният стрес представлява натрупване на оксидантни или активен кислород като излишък. Това става заради наличието на някои определени заболявания или поради въздействието на външни фактори. Структурата на клетките се променя по начин, който нарушава правилното функциониране на организма и обмяната на веществата. Това води до дискомфорт и ни кара да се чувствате зле.

Заболяванията, чиято характеристика е и оксидантният стрес, са такива, свързани със сърдено-съдовата система, бъбреците, диабет, болест на Алцхаймер, астма, проблеми със щитовидната жлеза и други. Ние приемаме антиоксидантите, от които се нуждаем посредством хранителни продукти.

Добре е да консумирате богати на тези вещества храни, защото те обезвредяват свободните радикали и ги правят безопасни за организма.

Що се отнасят до външните фактори, които могат да станат причина за оксидантен стрес, сред тях са:

Тютюнопушенето и алкохолът – абсолютни врагове на организма.

Стресът – и адреналинът, който изпитваме по време на тревожност и притеснение, увеличава както метаболизма, така и оксидантния стрес.

Замърсяването на околната среда – всички онези вредни химикали, които дишаме и с които сме заобиколени.

Безсънието – нарушеният сън може да увеличи свободните радикали в организма, затова опитайте да си осигурите качествен и хубав такъв.

Лошият хранителен режим – вредните храни, които не само че са с ниско съдържание на антиоксиданти, но съдържат и редица вредни за тялото ни вещества.

Прекаленото физическо натоварване или твърде заседналият начин на живот – и двете крайностите не са за препоръчване. Златната среда се изразява в леки упражнения, изпълнявани редовно.

Хормоналните проблеми- и нарушения, като менопаузата при жените могат да станат причина за оксидантния стрес.

За да го намалите и да се преборите с този проблем, е необходимо да ограничите вредните навици, да приемат повече качествена храна, витамини и полезни вещества, като цинк, желязо, селен и т.н. и да водите активен начин на живот.

Заместете не толкова полезните съставки в ястията си с по-подходящи, увеличете разходките сред природата, почивките, упражненията и всичко онова, което ви кара да се чувствате добре, което ви зарежда с енергия и ви дава усещане за спокойствие, хармония и вътрешен мир. Може да опитате дори йога!

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =