Какво е положението с Брекзит и какво следва?

Тереза Мей е готова да се изправи срещу Брюксел, след като британската Камара на общините подкрепи усилията й за пренаписване на собственото й проектоспоразумение за Брекзит. Министър-председателката каза “че няма да спре да се бори за Великобритания”, но Евросъюза от своя страна заяви, че споразумението не може да бъде предоговаряно.

Две седмици, след като сделката й за Брекзит беше категорично отхвърлена, Мей отстъпи пред силния натиск на евроскептичните консерватори, съгласявайки се тя да бъде преработена. Министър-председателката призова парламентаристите да й дадат пълномощия да се върне в битката в Брюксел, само два месеца преди планираното напускане на Великобритания, отбелязва вестникът.

В редакционна статия друг британски вестник, “Гардиън”, определя случилото се в британския парламент снощи като пирова победа, основаваща се на илюзия. Тереза Мей постигна рядък триумф снощи в Камарата на общините. Тя се върна след най-тежкото поражение в парламента за правителството й, за да си осигури, по чудодеен начин, мнозинство, подкрепящо освежаване на повяхналото й споразумение за напускане на ЕС. Трудно е да си представим обаче как министър-председателката ще отговори на парламентарния си успех. По-вероятно е този успех да се превърне в пирова победа, тъй като създаде неизпълними очаквания, пише редколегията.

Мей се връща в Брюксел, но ЕС казва, че нищо не се е променило, гласи заглавието на друга статия във в. “Гардиън”. На министър-председателката снощи бе даден двуседмичен срок да съживи споразумението за Брекзит, но минути след обявяване на резултатите от гласуването в Камарата на общините председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ЕС не е готов да преразгледа сделката, се казва в статията.

В опит да избегне разпадане на ръководената от нея Консервативна партия, Тереза Мей вчера пое риска да влезе в остър сблъсък с ЕС и увеличи опасността от Брекзит без споразумение, отбелязва френският в. “Монд”. Точно два месеца преди набелязания срок за напускане на съюза министър-председателката поставя под въпрос двегодишни преговори с 27-те от ЕС и се впуска в конфронтация с Брюксел, чийто изход е неизвестен, подчертава всекидневникът.

Британският премиер Тереза Мей оцеля вчера при критично гласуване в парламента, което можеше да отложи Брекзита и да подкопае стратегията й за излизане от ЕС, посочва в. “Ню Йорк таймс”. Мей оцеля, за да продължи борбата още някой и друг ден, но възможностите пред нея се стесняват и тя е изправена пред все по-трудната задача да се опита да убеди парламента след като той категорично отхвърли плана й за Брекзит по-рано този месец. На практика тя се върна там, откъдето тръгна преди процедурата с поправките. Единственият й коз е, че дори парламентът изобщо да не одобри плана й за Брекзит, британските политици остават разделени и парализирани по отношение на евентуални алтернативи, допълва вестникът.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 17 =