Какво е топлинен удар и как да го избегнем

Какво представлява топлинният удар, какви са неговите признаци и каква е разликата между топлината и слънчевото въздействие. Топлинният шок се получава в резултат на силно прегряване на тялото , когато процесите на генериране на топлина се ускоряват при едновременно намаляване или забавяне на пренос на топлина в тялото.

Термичен удар може да се случи не само на плажа при горещо време, но и в сауна, когато работите в горещи магазини, в задръствания. Слънчевият удар е вид топлинен удар. Това се случва, когато човек е изложен на пряка слънчева светлина за дълго време. Главата се прегрява под прякото излъчване на слънцето, в резултат на разширяването на кръвоносните съдове, има силен поток кръв към главата.

При слънчев удар, преди всичко, нервната система страда. Често лекарите приравняват слънчевият удар  с топлинния, защото има подобни симптоми и прояви, но топлинният може да отнеме повече време, за да се възстанови тялото.
Топлинният шок е по-широко понятие. Топлинният удар най-често се случва при прегряване, при продължителна работа в гореща, лошо вентилирана стая, при висока температура на въздуха, на закрито. Нарушаването на регулирането на топлината се улеснява от активно физическо натоварване в синтетични, гумирани или плътни дрехи. Слънчевият удар е пряк резултат от излагането на слънце.

ОСНОВНИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ТОПЛИНЕН ИЛИ СЛЪНЧЕВ УДАР

 • Зачервяване на лицето и кожата на тялото
 • Тежка слабост
 • Студена пот
 • Разширяване на ЭЕчениците
 • Недостиг на въздух
 • Сънливост
 • Тежко главоболие Замаяност
 • Потъмняване в очите (при деца, често придруженО от кървене от носа)
 • Чести слаб импулс
 • Висока температура (до 40 ° C)
 • В тежки случаи, конвулсии, загуба на съзнание
 • Гадене, повръщане
 • Кожата е студена, понякога цианотична

Поради слабостта на естествената терморегулация на организма, прегряването е по-лошо понасяно от възрастните хора и децата. Хората с хронични заболявания (хипертонично заболяване, коронарна болест на сърцето), хора с наднормено тегло и хора, които пият алкохол също са изложени на риск. Когато човек има тези симптоми, има нужда от незабавна помощ.
Симптомите на топлинния инсулт са подобни на тези на отравяне. За да се определи какво е станало с пострадалия, е необходимо да разберете какво се е случило преди влошаване на благосъстоянието.
Ако човек е бил в затворена, лошо проветрена стая, вероятно е топлинен удар.
Ако човек е бил под горещото слънце за дълго време, особено без шапка, тогава най-често това е слънчев удар. Симптомите са много различни: главоболие, болки в корема и замъглено съзнание. Необходимо е да се консултирате с лекар, за да направите точна диагноза.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ТОПЛИНЕН УДАР? КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ТОПЛИНЕН УДАР: ПЪРВА ПОМОЩ 

При първите признаци на топлинен удар, трябва да се обадите на линейка. Преди да дойде лекар:
Преместете пациента на сянка, предпазвайте от директното действие на източника на топлина, поставете под главата подложка от дрехи; премахване на тесните дрехи от пострадалия; покрийте тялото с влажен студен лист чаршаф; прилагайте студени компреси върху челото и под шията (кърпа, напоена със студена вода, парчета лед, охлаждаща торба); осигурете приток на чист въздух: отворете прозорците, разкопчайте дрехите; дрехите от плътна тъкан или синтетични материали трябва да бъдат премахнати; полейте тялото със студена вода (18-20 0 С), ако е възможно – вземете хладна баня; ако състоянието на пациента позволява, трябва да му дадете хладка напитка, силен чай или кафе; ако умът е замъглен, трябва да дадете на лицето аромат на амоняк.
След предоставянето на първа помощ, пациентът ще бъде прегледан от лекар. В повечето случаи се препоръчва почивка на леглото в продължение на няколко дни. Необходимо е да се възстановите напълно след топлинен или слънчев удар, тъй като съществува риск от повторение на удара.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ТОПЛИНЕН УДАР? 

Необходимо е да се избягва физическата активност в твърде горещи дни и през активните часове на слънцето от 11.00 до 16.00 часа; трябва да бъдете защитени от слънцето, като носите шапка или да използват чадър; носете светло оцветени дрехи от добре вентилирани естествени материи (памук, лен, вълна); Не иэлиэайте на слънце по време на повишената му активност; пийте голямо количество течности (1,5 – 2 литра на ден), отворете прозорците, използвайте вентилатори и климатици, за да поддържате постоянна циркулация на въздуха в затворени пространства; избягвайте преяждане; не се препоръчва да се пие алкохол.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =