Какво наистина знаем за витамин С?

“Укрепва имунната система”, ще отговорят повечето хора. Това е вярно, но неговата полезност не се ограничава само с това.

 

 

В научните среди, витамин С има много почитатели: той се проучва в много страни, разкрива нови свойства и доказва на практика своята полезност за организма.

Увеличава имунитета

Ще обясним как го прави. Лимфоцитите или белите кръвни клетки са известни като “войници” на имунната система, защото защитават тялото от инвазията на инфекциозни вируси и бактерии. Достатъчно количестви витамин С увеличава производството на лимфоцити, което прави имунната систена по-силна и по-стабилна.

Защитава артериите

Всички  знаем за “добрия” холестерол (НDL),  който не запушва съдовете и “лошия” холестерол (LDL), който разрушава артериите. Витамин С е основният защитник на артериите. Той укрепва стените на кръвоносните съдове, забавя промените в тялото, водещи до образуване на кръвни съсиреци, а в тандем с витамин D поддържа съдовете млади и чисти.

Удължава младостта

Многобройни проучвания доказват, че достатъчен дневен прием на витамин С подмладяеа биохимичния състав на белите кръвни клетки. Ако внимателно прочетете състава на повечето козметични средства против стареене, в 95℅ от тях ще присъства витамин С. Това се дължи на факта, че този витамин участва в образуването на колаген, изглажда бръчките и помага в борбата със стареенето.

Борба с рака

В тази посока витамин С действа по следния начин:

  • възпрепятства образуването на канцерогенни вещества в организма.
  • първата стъпка към онкологичните заболявания е увреждането, причинено от свободните ДНК радикали. Витамин С блокира тези увреждания още в началния етап.
  • не позволява на вирусите и гените да преминат в ракови клетки.
  • регулира състоянието на имунната система.
  • забавя растежа на туморите.

Укрепва здравето на мъжете

Витамин С не само подобрява структурата и качеството на сперматозоидите, но също така третира и мъжкото безплодие. Но липсата на витамин С може да окаже неблагоприятно въздействие върху качеството на мъжките сперматозоиди, което дори може да причини вродени дефекти в детето. За да се предотврати образуването на дефектни зародишни клетки, достатъчно е човек да яде по един портокал на ден (или други плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С), а 200 мг от този витамин на ден може да излекува човек от безплодие.

Защитава белите дробове

Приблизително 300 мг витамин С на ден и сте имунизирани срещу белодробни заболявания, като например астма и бронхит. Но неадекватното количество (около 100 мг) на ден, прави хората и особено децата уязвими и ги въвежда в категорията “тези, които често са болни”.

Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Профилактика на скорбута

От училище всеки е запознат с ужасяващи истории за моряците, които са умирали от скорбут. Скорбутът е ужасно заболяване, което унищожава челюстта, води до пародонтоза и загуба на зъби.

Подобрява зрението, предотвратява катаракта

Разбира се, витамин С не елиминира нуждата от поставяне на очила, както обикновено става с хората след 45 години. Но той, заедно с другите антиоксиданти, помага да се предотврати една от основните причини за слепота: макулна дегенерация. Това заболяване води до пълна загуба на зрение.

Осигурява активността на други вещества

Доказано е, че витамин С участва в метаболизма на желязото и фолиевата киселина и регулира  процесите на кръвосъсирване. Той също така подобрява способността на организма да абсорбира калций и желязо, и премахва токсичните вещества като живак, олово и мед.

Дневната норма на витамин С за здрави хора е:

Деца под една година – 35-40 мг

Деца от 1 до 6 години – 40-45 мг

Деца от 6 до 12 години – 45-50 мг

Мъже – 50-60 мг

Жени – 50-60 мг

По време на бременност – 70 мг.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 4 =