Какво представлява съкровището от Калиакра?

Малкото глинено гърне от намереното в крепостта Калиакра съкровищее било скрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на 14 век. Това съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

От институцията изнесоха още подробности за находката, която включва 957 предмета – 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.

БГНЕС

Съкровището е открито при редовните археологически разкопки, които се осъществяват от 15 години в крепостта Калиакра. През 2018 г. те се финансират от Министерството на културата, община Каварна и Националния исторически музей, чийто директор доц. д-р Бони Петрунова е ръководител на екипа. Участват археолози от НИМ, НАИМ, дипломанти на Пловдивския и Софийския университет, студенти от НБУ и Шуменския университет.

Монетите в съкровището – османски и български, са изключително ценни. Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) са около 60%, основно на султан Баязид Йълдъръм (1389-1402), и малка част на неговия предшественик Мурад Първи (1362-1389).

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 2 =