Набавянето на достатъчно протеин е изключително важно не само заради граденето на мускли, но въобще за поддържането на функциите на тялото. Протеинът се състои от аминокиселини, които представляват градивните елементи на мускулите, космите, кожата, ноктите и т.н. Що се отнася до протеиновите добавки, изборът не е малък – протеинова вода, грахов протеин, соев протеин и др.

Един продукт обаче се различава от останалите – суроватъчният протеин. Веднага ще отбележим, че суроватъчният протеин съдържа всички основни аминокиселини, от които тялото се нуждае, за да продължи да синтезира белтъчини. Суроватката всъщност може да се намери във всички млечни продукти, където представлява един от двата основни протеина (другият е казеин).

На пазара можем да срещнем три вида суроватъчен протеин:

1. Суроватъчен протеинов концентрат: Както подсказва името му, протеинът тук е концентриран и свойството му, което се дължи на методите на преработка, е да поддържа повече хранителни вещества, в сравнение с другите видове суроватки.

2. Суроватъчен протеинов изолат: Изолатът се усвоява по-бързо от концентрата. По време на преработката се отстранява от всички въглехидрати и от лактозата, което го прави подходящ за много хора с лактозна непоносимост. След като много от мазнините са елиминирани също, това важи неминуемо и за мастноразтворимите витамини.

3. Суроватъчен протеинов хидролизат: Получава се след като градивните елементи на протеина, пептидите, са разградени до почти „предварително усвоено“ състояние, за да се гарантира още по-бързото усвояване на продукта.

>> Набавете си нужните витамини и минерали с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus, <<<

Има ли риск от консумация на суроватъчен протеин?

За тъкмо започващите с употребата на суроватка, продуктът може да стимулира акне-причиняващи хормони като инсулина и андрогените.

Също така суроватката може да причини някои стомашни проблеми, тъй като всеки организъм, податлив на млечни продукти, може да изпита подуване, газове и диария, ако прекали със съставката.

В много редки случаи хората с бъбречни проблеми могат да получат увреждане на бъбреците и дехидратация от приемането на твърде много суроватъчен протеин. Но, както свидетелстват от сайта Menshealth, „като цяло еднократна голяма доза е малко вероятно да предизвика животозастрашаващ проблем освен гастроинтестинално разстройство“.