Какво се случва с тялото ни, ако пием газирани напитки?

Ефектът от консумирането на газирани напитки за тялото е бърз. Няколко минути, след като поемете първата глътка, течността започва да влияе на тялото ви.

Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното.

Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност. Това на практика означава, че се наливаме с газирани напитки без да имаме реална полза от тях.

Влияние на безалкохолни газирани напитки върху тялото

Съдържанието на газирана напитка от 350 мл съдържа: 10 супени лъжици захар – това ще шокира тялото ви почти веднага.

Най-опасната напитка за мозъка

10 чаени лъжички е 100% препоръчителна дневна доза. Съставът на напитката се установява до най-малките компоненти, така че не можете да усетите действителната сладост.

Фосфорната киселина и други добавки я омекотяват, така че тялото не може да разбере, че консумирате много повече от дневната доза.

Знаете ли, че…

Фосфорната киселина може да корозира емайла на зъбите ви и да наруши способността ви да абсорбира калция, който е толкова важен за тялото ви.

Напитката бързо преминава през червата и стомаха. Кръвната захар се повишава, причинявайки инсулинова експлозия. Черният дроб реагира бързо на глюкозата в кръвта, натрупвайки колкото може повече. Повечето захар се превръща в мазнина. Основната захар, съдържаща се в газирана вода, е царевичен сироп с висока фруктоза или захароза. Те се абсорбират в кръвния поток със светкавична скорост.

Газираните напитки не утоляват жаждата, а я провокират

30 минути след консумация, кофеинът започва да се абсорбира. Вашите зеници се разширяват и кръвното ви налягане се повишава, което кара черния дроб да отделя повече захар в кръвта, което води до увеличаване на сърдечната честота и дишането.

След 40 минути нивото на допамина се повишава до ненормално, така че всички центрове в мозъка се активират. Това създава повишено „вълнение“, което е сходно по характер с произведеното от кокаин, амфетамини и хероин.

След изминаване на един час, панкреасът индикира, че нивото на кръвната Ви захар се повишава. Той причинява освобождаване на инсулин, за да понижи нивата на кръвната захар.

Това е най-опасната напитка на всички времена!

Как действа инсулинът?

Инсулинът е основният компонент за клетките на вашето тяло при прием на захар. Веднага щом инсулинът се активира, нивото на глюкозата в кръвта намалява, следователно количеството захар пада до минимум.

След повече от час вие се чувствате уморени, мудни, капризни, жадни и готови за нова доза газирани напитки, особено ако са диетични. Изкуствените подсладители, които се използват в диетичните безалкохолни напитки, също могат да имат ефект върху центровете за удоволствие в мозъка, като по този начин искате да консумирате продукта колкото е възможно повече.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 − one =