Какво се случва с тялото при болестта на Гоше?

Сред редките диагнози, болестта на Гоше има специално място. Тя се отнася към заболяванията с натрупване – патология, която е свързана с неспособността на организма незабавно да се отърве от отпадъчните продукти.

Всяка клетка е отделен организъм, в който протичат процесите на синтез и разграждане. Естествено, всички отпадъчни продукти от клетката трябва да бъдат изхвърлени във времето, в противен случай такава клетка губи способността си да функционира нормално. В клетката има специални органели – лизозоми, чиято основна роля се състои в разграждането на нежелани продукти. Лизозомата съдържа цял коктейл от различни делящи се ензими и киселини, чието действие е насочено към рециклиране на клетъчни отломки.  Както разбирате, лизозомите изпълняват основни функции в организма, като ви позволяват да поддържате хомеостаза и ако в органелите няма достатъчно ензими, тогава се появяват нарушения. Такива патологии се наричат ​​болести на лизозомното съхранение. Установено е, че при пациенти, диагностицирани с такива заболявания, активността на ключовите лизозомни ензими е около 20% от нормата. По този начин в клетката има натрупване на нежелани отпадъчни продукти, което в крайна сметка води до нейната смърт и следователно до разрушаването на тъканите и органите, които се състоят от тези клетки.

Какви са клетките на Гоше и как се обраэуват?

Клетъчните мембрани съдържат специфични комплексни мазнини – глюкоцереброзидите, които се състоят от мазнини и въглехидрати. Обикновено, за да се поддържа баланс, тези мазнини трябва да се разграждат и да се образуват отново в нови клетки. По-специално, глюкоцереброзидите се съдържат в кръвните клетки – еритроцити и левкоцити и за поддържане на жизнената им активност е необходима оптимална активност на ензима глюкоцереброзидаза, който разгражда сложните мазнини. С остаряването на тези клетки те се използват от макрофаги, съдържащи голямо количество лизозоми, в които е налице този ензим. Макрофаг лизозомите абсорбират глюкоцереброзидите, обаче, ако в лизозомите няма достатъчно ензим, тогава мазнините започват да се отлагат в тях. Така се формират клетки на Гоше . Клетките стават все повече и повече лизозоми, пълни с глюкоцереброзиди, които имат токсичен ефект върху клетката. При болестта на Гоше, органите са предимно засегнати, където се осъществява оползотворяването на кръвните клетки. Това са далакът, черен дроб и костен мозък. С развитието на заболяването се засягат и други органи и системи, по-специално костите, бъбреците, белите дробове … Постепенно органите се увеличават по размер, което отрицателно повлиява общото благополучие на пациента.

Генетичен компонент на болестта на Гоше

За пръв път тази патология е описана от младия френски лекар Филип Гоухер през 1882 г., който изследва тъканта на разширен далак на починала жена. Лекарят бил изненадан от хистологичния анализ на тъканите, в който открил атипични уголемени клетки, които по-късно били наричани клетки на Гоше. През 30-те години на миналия век стана ясно, че глюкоцереброзидите са отговорни за увеличаването на клетките и тъканите при болестта на Гоше и през 1965 г. е установено, че патологията възниква поради липсата на ензима глюкоцереброзидаза. Както знаете, ензимът има протеинова структура, което означава, че той трябва да бъде кодиран от един или повече гени в клетката. Анализът на човешкия геном установи, че генът, кодиращ глюкоцереброзидазата, се намира в първата хромозома. Няколко десетки мутации от този ген са идентифицирани, което може да доведе до частично или цялостно блокиране на производството на ензима. Такъв автозомно рецесивен тип заболяване се наследява. Средно болестта на Гоше се проявява с честота от 1 на 40-60 хиляди. Въпреки това сред ашкеназийските евреи степента на разпространение е забележимо по-висока – 1 на всеки 450 родени деца. Това означава, че в тази етническа група има достатъчно високо ниво на болестния носител, когато една от хромозомите съдържа мутантен ген.

Как се проявява болестта?

Основният симптом в началните етапи на заболяването е спленомегалия (увеличение на размера на далака). В някои случаи увеличението достига катастрофални показатели – 5-15 пъти! Освен това, при тази патология, размерът на черния дроб нараства 1,5-2 пъти (в по-тежки случаи увеличението достига 3-5 пъти). Лабораторните тестове за глюкоцеребросади показват, че тяхната скорост е надвишена с 20-300 пъти. Поради необичайно разширения далак се наблюдава унищожаване на кръвните клетки, което води до развитие на анемия. Проявява се и тромбоцитопения, която е изпълнена с развитието на множество кръвоизливи. На този фон се развиват и често срещани симптоми като слабост и повишена умора на пациента. С напредването на заболяването възниква костна деформация. Когато клетките на Гоше се натрупват в костната тъкан, възникват болка, възпаление и риск от костни фрактури.

Лечение на болестта на Гоше

Лекарите и учените са абсолютно сигурни, че в близко бъдеще тази болест ще бъде коригирана с помощта на генетичния редактор, но досега такива технологии не са достъпни за човечеството. От дълго време лечението на болестта на Гоше се свежда до отстраняване на далака, което естествено води до развитие на редица други патологични промени, в частност – натрупването на отпадъчни продукти на тялото в други органи и системи – на черния дроб и костната система. През 1991 г., настъпва нова ера в лечението на тази патология. В САЩ е разработен ензим алглюцераза, който успешно извършва ензимна заместителна терапия. С други думи, подобно на инсулиновата терапия при захарен диабет, при болестта на Гоше се инжектира лекарство, базирано на синтетичен ензим, което навлиза в макрофагите и разгражда глюкоцереброзидите, като по този начин се предотвратява натрупването им в лизозомите. Една от мистериите на болестта на Гоше е времето на симптомите. При някои пациенти се открива в ранна възраст и се развива толкова бързо, че води до смърт след 2-3 години. При някои пациенти заболяването се открива в дълбока старост и по-рано тези хора не са имали никакви здравословни проблеми. В този смисъл учените все още имат много да разберат.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 19 =