Карантината за пътуване ще остане до края на май

До края на месец май 14-дневната задължителна карантина след прибиране от чужбина ще остане. Мерките, свързани с ограничението на разпространението на COVID-19, засягащи пътуванията, ще се отхлабват според това как се развива ситуацията. Това заяви пред NOVA вицепремиерът и външен министър на страната Екатерина Захариева.

Тя отбеляза, че очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще започнат постепенно да премахват ограниченията за влизане в страните, съответно и карантината.

“Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължи до безкрай. Всички правителства мислят как координирано да отхлабят тези мерки, но разбира се без това да доведе до втора и трета вълна на заболеваемостта”, обясни външният министър.

Захариева бе категорична, че освен за туризма, това е важно и за бизнес пътуванията.

“Работим по тези въпроси. Първо ще отправим предложения на двустранна основа, например за краткосрочните бизнес пътувания”, каза Захариева.

По думите ѝ обаче едва след 15 юни е възможно да падне карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск на заболяването.

Външният ни министър посочи още, че и с Националния оперативен щаб, и с министъра на здравеопазването са в постоянна координация.

“Разговаряме със Сърбия и Румъния за пограничните райони, за това работниците да могат да пътуват, без да остават под карантина. Но това е временно”, заяви Захариева.

Тя обясни, че се водят и разговори в ЕС как да се възстанови и транспортния сектор и туризмът.

“Не мога да ви дам дата. Всичко зависи от ситуацията не само в България, но и в ЕС. Това ще продължи поне още месец”, каза външният министър.

Захариева посъветва хората да не си правят планове за пътувания извън Европа.

Във връзка с британските туристи по българското Черноморие, Захариева бе категорична, че мерки са необходими, тъй като Великобритания е сред страните с висок риск в момента.

“Представете си какво ще стане, ако има турист с коронавирус. Спомнете си Банско. Не можем да затворим цял хотел или град”, каза тя.

Вицепремиерът коментира и темата за сезонните работници във Великобритания и Франция, като обясни, че в петък отново ще се проведат разговори между страните.

А във връзка с българите, които работят в кланица в Германия, в която бяха регистрирани над 150 положителни проби за COVID-19, Захариева заяви, че външното ни министерство е в постоянна връзка с тях.

“Още нямаме обаждане от посолството за искане на помощ”, посочи още тя.

“Условията, при които живеят, са лоши. Но имат трудови договори, социални и здравни осигуровки. Моят апел е да се внимава с какъв посредник се тръгва, защото именно той отговаря за битовите условия”, подчерта вицепремиерът.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 12 =