Китай ще се превърне в глобален треньор по изкуствен интелект

Китай се превръща в глобална фабрика за изкуствен интелект (AI). Страната  е сперспектива да стане световен лидер в тази област до 2030 г. С въвеждането на роботите и машинното обучение в производствените процеси, Китай ще може да се развива в световната верига на стойността.

Въпреки това, за да се коригира автоматичното обучение, данните трябва да бъдат въведени ръчно и това е монотонен процес, който изисква евтин труд.

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, направи страшна прогноза на форума на Bloomberg Global Business в Ню Йорк. Проучване на МВФ показва, че в близко бъдеще 26 милиона работни места ще бъдат заменени от изкуствен интелект. Според Лагард най-уязвимата група са жените, тъй като те са ангажирани главно в области, изискващи монотонна и прецизна работа.

Ръководителят на най-голямата китайска технологична компания Baidu, която се занимава с разработването на ИИ, постави под съмнение забележките на директора на МВФ. Той вярва, че развитието на изкуствения интелект няма да доведе до безработица. Според него, няма значение, че определени работни места могат да изчезнат, тъй като ще има нови, на които хората ще могат бързо да се адаптират.

Една нова професия, която вече се практикува активно по света, и особено в Китай, е тази на етикетирането на данни. Развитието на AI се основава на три основни елемента: хардуер, софтуер и данни. И така, имаме нужда от усъвършенствани чипове и софтуер, които поддържат работата на изкуствения интелект. AI се нуждае от данни, за да научи: колкото повече информация се добавя към системата, толкова по-интелигентна ще бъде тя.

Не трябва обаче да тренирате системата неконтролируемо и да я захранвате с голямо количество данни. Това се потвърждава и от тъжния опит на Facebook и Microsoft, които бяха принудени да изключат своите системи за ИИ.

В случая с Facebook, ботовете започнаха да говорят един на друг на непознат език. Що се отнася до Microsoft, техните ботове започнаха да използват фалшив език. Това е всичко, защото машините са били обучени по начин, “подготвен за бойните условия” на Twitter, където обсъжданите теми често са с ксенофобски и расистки характер.

Очевидно е, че във фазата на въвеждане на данни, човек трябва стриктно да контролира съдържанието. Освен това данните за обучението по AI трябва да бъдат етикетирани. Например, за да научите машина да разпознава хора в снимки, не само трябва да качите различни снимки в системата, но и да маркирате хората във всяка снимка. Това не е труден процес, но е монотонен и бавен. И китайците го започнаха.

Фабриките, използвани преди 20 години за производство на дрехи , се използват за етикетиране на данни. В по-голямата си част, работниците са жени, които за ниски заплати прекарват 12 часа  денонощието пред екрана на компютъра и маркират огромни количества данни за обучение по AI.

Според ежедневника “Южен Китай”, супервайзърът на китайската компания Basic Finder печели между 3000 и 4000 юана на месец, което е по-малко от 450 долара. Labelers печелят още по-малко, но има много хора, които искат да работят там, защото това е много по-лесно от шиене или работа в тази област.

Както беше съобщено от Liu Xingliang, китайски експерт в интернет технологиите, изглежда, че в Китай е създадена нова ниша, която се превръща в глобална фабрика на 21 -ви век, полагане на основите эа съэдаване на изкуствен интелект.

“Китай има всички шансове да се превърне в глобална фабрика и основа за развитието на ИИ. Имаме доста добро начало по отношение на технологиите. Въпреки че все още не можем да се сравняваме със САЩ по отношение на нивото на основните технологии и иновации, в сравнение с други страни, предимствата на Китай са съвсем очевидни. Baidu, Alibaba и Tencent вече са станали световни лидери в разработването на технологиите за AI, по-специално безпилотните автомобили. В Китай има много хора, които могат да генерират тези данни.Ние получихме конкурентно предимство благодарение на голямото количество данни в областта на разпознаването на говор, интелигентните плащания, разпознаването на лицето и използването на дронове в селското стопанство. “

Китай също има предимство в труда, който може да обработва тези данни. Следователно, макар Китай да не е лидер в областта на напредналите иновации, той може лесно да се превърне в глобален треньор на AI.

Услугите на местните компании за етикетиране на данни са търсени не само в Китай. Една трета от поръчките на Basic Finder са от чужди компании, включително Калифорнийския университет в Бъркли, Калифорния, Auto X, който се занимава с производството на безпилотни автомобили, както и с китайския SenseTime и iFlyteK. В допълнение, кодът на Мада в Пекин, в който работят около 10 000 лица на свободна практика, обработва данни за университетите “Майкрософт” и “Карнеги Мелън”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =