Китайските хакерски атаки – истина или манипулация?

Bloomberg Businessweek, който публикува вчера ексклузивен доклад на базата на продължително разследване, заяви, че китайският хакерство е “най-значимата атака на веригата за доставки срещу американските компании.” Междувременно Apple, Amazon Web Services и Super Micro Computer оспорват доклада.

Твърди се, чеитайските хакери имплантират малки шпионски микрочипове в сървъри, използвани от многобройни центрове за данни, управлявани от около 30 гигантски американски компании, като Apple и Amazon Web Services, предаде Bloomberg Businessweek в четвъртък.

Докладът цитира 17 разузнавателни и корпоративни източници, които твърдят, че китайските шпиони също са вмъкнали чипове в оборудването, използвано от многобройни американски правителствени агенции, което би могло да даде на Пекин достъп до вътрешни сървъри.

Предполагаемо компрометираният хардуер е закупен от базирания в Калифорния Super Micro Computer, като Bloomberg твърди, че чиповете са разработени эа специализирана атака за компютърни хардуерни атаки, като по този начин предоставят на Китай неограничен достъп до данни.

Шпионските устройства, за които Блумбърг заявиха, че са били обект на американско държавно разследване от 2015 г., се използват за кражба на данни, събиране на интелектуална собственост и търговски тайни от американски компании.

Според доклада, проблемът е открит през 2015 г., а сървърите Super Micro са били премахнати от Apple тази година.

Както Apple, така и Amazon отхвърлиха доклада на Bloomberg; в изявление пред CNBC. Apple преподложи, че публикацията е объркана с “историята с предишния доклад за 2016г, эа инцидент, в който открихме заразен драйвер на един сървър Super Micro в една от нашите лаборатории”.

Технологичният гигант заяви още, че е “случайно” и не е “целенасочена атака срещу Apple”.

Амазон също разказа на CNBC, че компанията многократно е эаявявала пред “Блумбърг”, “никога, в миналото или настоящето, не сме сме откривали проблеми, свързани с модифициран хардуер или злонамерени чипове в дънните платки Super”.

“Ние все още не сме наясно с това разследване”, каза Супер Микро.

Китайското правителство също отхвърли доклада и заяви, че Пекин е “решителен защитник на киберсигурността”.

В паралелно развитие, американският вицепрезидент Майк Пенс твърди, че китайските агенции за сигурност стоят зад големия крах на технологичните пробиви в САЩ, включително “авангардни военни проекти”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 7 =