Кога ще има ваксина за коронавируса

Единственият възможен начин да приключи кризата с пандемията от новия коронавирус и извънредните мерки за социална дистанция, е разработването на ваксина срещу заболяването.

Редица държави вече работят върху такава. Най-много средства за целта са предвидени в САЩ. Там се намират и водещите лаборатории.

Може би това е причината миналия месец американският президент Доналд Тръмп да обяви, че ваксината може да бъде готова за „три до четири месеца”.

Малко след това думите му бяха категорично опровергани от водещия американски експерт д-р Антъни Фаучи, ръководителят на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Той заяви, че ваксина може да има най-рано след 12 до 18 месеца. Според редица други експерти обаче дори тази оценка на възможните срокове е прекалено оптимистична.

„Фаучи казва година до 18 месеца – мисля, че това е оптимистично”, коментира пред Си Ен Ен д-р Питър Хотес, водещ експерт по инфекциозни заболявания и разработване на ваксини в медицинския университет „Байлор”.

Д-р Пол Офит, един от създателите на успешната ваксина срещу ротавирус, е още по-категоричен.

„Когато д-р Фаучи каза 12 до 18 месеца, реших, че това е нелепо оптимистично”, посочва Офит. „И съм сигурен, че той мисли същото”.

Разработването на ваксини обикновено се измерва в години, а не в месеци.

Въпреки това на фона на икономическата блокада и продължаващата да се разпространява пандемия, общественият натиск, както и възможностите за финансиране пред учените са безпрецедентни.

На 16 март, само две седмици след изказването на Тръмп, първото финансирано от федералното правителство изследване за ваксина стартира в института „Кайзер Перманент” в Сиатъл. Седмица по-късно в изследването се включи и университетът „Емори” в Атланта. Тестове вече се правят с 45 доброволци. Фаучи коментира, че процесът е „стартирал с рекордна скорост”.

В Китай и Великобритания вече също се провеждат клинични изследвания за ваксини срещу коронавируса.

Проблемът е, че посоченият график е амбициозен в най-добрия случай.

„Не мисля, че това е правено някога в индустриален мащаб за 18 месеца”, казва д-р Амеш Адала, старши учен, фокусиран върху възникващите инфекциозни заболявания в Центъра за здравна сигурност в университета „Джон Хопкинс”. „Разработването на ваксини обикновено се измерва в години, а не в месеци.”

Изпитванията с ваксини традиционно започват с тестване върху животни, преди да стартира трифазен процес. Първата фаза включва инжектиране на ваксината на малка група от хора, за да се оцени безопасността и да се следи имунният им отговор. При втората фаза се увеличава броят на участниците – често до стотици и се включват повече членове на рискови групи. Ако резултатите са обещаващи, тестовете преминават към фаза три – изпитване на ефикасността и безопасността на евентуалната ваксина върху хиляди или десетки хиляди хора. Обикновено целият процес отнема между 8 и 10 години.

Д-р Емили Ербълдинг, експерт по инфекциозни заболявания в Националния институт по алергии и инфекциозни болести не противоречи директно на шефа си, но признава, че нещата не се движат по обичайния ред.

„Тъй като тук сме в надпревара за преодоляване на тази епидемия и ваксината е много важна, хората може да са готови да се възползват от възможността просто да преминат бързо във втора фаза”, признава Ербълдинг, „не се разглеждат всички данни. Така че за 18-те месеца разчитаме на ускоряване на нещата”.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 4 =