Кои витамини и минерали ще ни спасят от синдром на “сухото око”?

“Сухо око” синдром (кертатоконюнктивит сила) е хронично заболяване на окото. Характеризира се с намалено отделяне на сълзи. При това заболяване, човек почти никога не губи зрението си, но качеството му на живот се влошава значително.

Когато храненето е здравословно, от храната получаваме всички необходими витамини и минерали. Но при някои хора, по различни причини, в тялото може да има липса на витамини и минерали, които е необходимо да се взимат като добавки.

Очите и витамините

Някои научни изследвания са показали, че витаминните добавки са от полза за възрастни хора, които имат например проблеми с храносмилането. Витамини А, С и Е, могат да намалят риска от дегенерация на ретината.

Има научни доказателства, че приемът на някои витамини и минерали намалява риска от катаракта, частично или пълно затъмнение на лещата на окото. Факт е, че тиаминът помага за прехвърлянето на мускулни и нервни сигнали от мозъка към окото.

Липсата на тиамин (витамин В1) увеличава риска от катаракта. Лоша памет, лош сън, липса на енергия, бърза загуба на тегло – това са симптоми на недостиг на тиамин в организма.

Какви витамини и минерали са полезни при синдрома на “сухо око”?

В действителност, има малко научни доказателства, че витамините помагат за лечение на синдрома на “сухо око”. Трябва да се отнасяте с резерви към твърденията, че даден витаминен комплекс помага при лечението на това заболяване. В момента учените знаят само, че витамините подобряват цялостното състояние на организма и в този смисъл са полезни и за синдрома на “сухо око”. Все пак е добре да се обърне специално внимание на някои витамини и минерали.

Витамин А

При синдром на “сухо око”, често има дефицит на витамин А. Така например, в някои развиващи се страни, 50% от децата в предучилищна възраст имат недостиг на витамин А.

Липсата на този витамин се появява и при лошо храносмилане (в тези случаи не се усвояват добре всички витамини и минерали).

Витамин А се съдържа и в много лекарства за лечение на синдрома на “сухото око”. Това е естествената част на слъзния филм ( подобрява образуването на външния слой на филма, поддържа външния липиден  слой, стимулира регенерацията на роговицата и намалява количеството на мъртвите клетки).

Установено е, че витамин А е много полезен за очите. Въпреки това, понякога той може да навреди. Прекомерната консумация на този витамин може да ускори загубата на зрението и дегенерацията на ретината при очни заболявания, и да предизвика замъглено зрение. Не е необходимо да се боите, просто трябва да сте наясно с тази информация.

Витамин D

Преди няколко години, при научни изследвания е установено, че витамин D може да бъде добра превантивна мярка за избягване на синдрома на “сухото око”. Той също може да намали симптомите на това заболяване. По-специално, намалява възпалението на повърхността на окото, замъглено виждане и чувствителност към светлината. Въпреки това, учените още не са извършили допълнителни изследвания за това, как този витамин намалява симптомите на синдрома на “сухото око”.

Прекомерният прием на витамин D,  рядко води до негативни последици за здравето, но те могат да бъдат много сериозни. Поради  големите количества на този витамин, в кръвта

може да се натрупа много калций, което предизвиква гадене. Понякога прекомерното количество на витамин D, води до проблеми с бъбреците.

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант. Той се съдържа в големи количества в растителните масла (слънчогледово, царевично, соево), в говеждия черен дроб, грах и др. Витамин е, често е съставка на лекарства за лечение на синдрома на “сухото око”, тъй като той стимулира епителизацията при повърхностни дефекти на роговицата.

Омега -3

Тези мастни киселини намаляват   възпалението при хора със синдром на “сухо око”.

При това заболяване може да помогнат омега-3 мастни киселини, наречени DHA и EPA. Те се съдържат в големи количества в риби като: херинга, аншоа, риба тон, скумрия, сардини и сьомга.

Но, прекомерната употреба на омега-3 мастни киселини, може да увеличи риска от рак на простатата. Това, разбира се, не е причина да се откажете веднага от тези киселини. Ако добавяте към храната по 3 грама DHA и EPA киселини дневно, те са безвредни.

Омега-3 мастни киселини може да понижат кръвното налягане, както и да окажат отрицателно въздействие върху здравето на хора с диабет или хипогликемия. Ето защо, преди да започнете да използвате омега-3 за лечение на синдрома “сухо око”, е необходимо да се консултирате с лекар.

Йонни минерали

Те са предназначени за правилното хидратиране на човешкото тяло. Имат овлажняващ ефект и са полезни за синдрома “сухо око”. Лошата новина е, че йонните минерали имат твърде солен вкус, поради което се препоръчва да се използват само един път на ден.

Глюкоза и и хондроитин сулфат

Това са вещества, участващи в синтеза на съединителната тъкан и имат много висока ефикасност при лечението на синдрома на “сухото око”. Това са все още предварителни резултати от научни изследвания. Учените не са определили точно ролята на тези средства при заболявания на очите.

Предпазни мерки

Тъй като витамините и минералите са лесно достъпни, това може да изглежда съблазнително да се възползвате още при първи признаци на синдрома на “сухото око”. Но все пак, не бързайте! Най-добре, първо се консултирайте с лекар. Факт е, че предозирането на витамини може да навреди, както и не е изяснено взаимодействието с други лекарства, а и синдромът на “сухото око” може да е причинен от автоимунно заболяване.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − six =