Колко процедури са необходими за премахване на татуйровките

 

Все още технологичните методи за премахване на татуировки не са усъвършенствани до степен пълно премахване дори и с една процедура. Независимо от това методите търпят постоянно развитие, а основните фактори, които създават трудности за постигане на желания ефект са плътността на пигмента, неговата дълбочина на проникване, цвят и размера на самата татуировка.

Първите опити за премахване на пигмента от кожата са били с различни смеси и мехлеми, с различни видове киселини. Впоследствие започват да се прилагат механични методи, които в част от случаите водят до трайни и неестетични белези.

Към днешна дата все по-навлизащ и ефективен метод е обработване на участъците с лазер. Неговата роля е в раздробяването на много фини частици използваните багрила, които след това се пренасят до лимфни възли чрез лимфните съдове. Но има редица фактори, които имат значение за сполучливото премахване.

При професионалните татуировки пигментът се разполага в по-дълбоките слоеве на кожата, което затруднява последващия етап с премахването на пигмента. Освен това мастилото не е в няколко слоя, а в един – така се наслоява повече количество, което става и по-трудно за премахване.

Цветът също има значение при опитите за заличаване на татуировката. Значение за въздействието на лазерната техника има нагласяне на дължината на вълната на лазерния лъч според цвета на татуировката. Цветове като жълт и оранжев са трудно до невъзможни за премахване. Най-лесно и бързо се разграждат черните и тъмно сините пигменти.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Размерът на пигментните частици също има значение, като тези с по-малки размери са по-лесни за премахване.

Времето за премахване се определя както от изброените характеристики на татуировката, така и от вида на лазера, който се използва. Препоръчително е предварителен тест с лазера, за да се определени неговата мощност, при която ефективността на процедурата да бъде най-висока.

Необходимо е изясняване на наличието на склонност на подлагащия се на процедурата към образувнето на келоиди, тъй като процедурата в някои случаи води до натрупването на съединителна тъкан в обработените участъци.

В най-добрия случай – за малка татуировка, изпълнена от непрофесионалист, едноцветна (черна) са необходими до 2-3 процедура. В останалите случаи процедурите могат да бъдат до 10-15, назначени през месец. Времето необходимо за резорбиране и изхвърляне на раздробените частици пигмент е 4-6 седмици, което е и определящо за самите интервали между всяка процедура.

Ефективността на лазерната процедура се изразява в това, че импулсите, които се излъчват от лазера се поглъщат в по-голям диапазон от пигмента, отколкото от околните елементи на кожата. Следствие на импулсите получените раздробени микрочастици преминават по лимфните съдове, лимфните възли и се отделят от организма по естествен път.

След процедурата обработената зона от кожата е зачервена и с лек оток. В някои случаи са възможни и малки по размери хематоми (кръвонасядания).

В случаите, в които премахването на татуировка се налага в кратък интервал от време по-подходящо е използването на покриващ макиаж, тъй като една процедура рядко се оказва достатъчна, а интервалът преди следващата е по-дълъг.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 9 =