Колко са полезни черешите или 7 причини да ги обичаме

Черешите са профилактика на рака, лекуват подагра, артритна болкс и дори подобряват сексуалния живот.

Черешата има твърда костилка, а самите плодове са много сочни и месести. Черешите могат да бъдат в различни цветове (от ярко червено до жълто), но размерът е почти еднакъв – диаметър около 2 см. Черешите, както и много други плодове могат да се консумират като самостоятелен деликатес или да се използват за приготвяне на печива, сокове, глазури и дори салати.

Витамин С, който е мощен антиоксидант, присътва в големи количества в черешите. В тези плодове няма натрий, мазнини и холестерол. В допълнение към витамин С, черешите са богати на фибри, витамин А и минерали като желязо, калций и протеини. В допълнение към витамин С, плодовете са богати на фибри, витамин А и минерали като желязо, калций и протеини. В допълнение към това, черешите съдържат също така полезни съединения като бор, мелатонин и антоцианини.

Ползи за здравето                              

Подобряват качеството на съня

Черешата съдържа значително количество мелатонин, който помага при лечението на безсъние и също така поддържа здравето на ставите. По този начин, хората, страдащи от нарушения на съня, могат да включат в диетата си череши.

Предотвратяват болестта на Алцхаймер

Установено е, че черешите в диетата може да помогнат на човек да се справи със симптомите на болестта на Алцхаймер. Много лекари препръчват череши на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер, тъй като съдържат голям брой антиоксиданти.

Намаляват риска от инсулт

Черешите помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболяеания. Това се дължи на съдържанието на антоцианини, които придават червения им цвят. Антоцианините помагат да се активират гените, отговорни за метаболизма на мазнините и глюкозата. Това ви позволява да регулирате кръвната захар и холестерола.

Помагат за предотвратяване на рак

Черешите съдържат витамин С, антоцианини и каротеноиди, които помагат за предотвратяване на някои видове рак. Антоцианините помагат да се спре апостозата, а цианидинът, който също присъства в черешата, насърчава клетъчната диференциация и намалява риска от превръщането на здравите клетки в ракови.

Лекуват подагра и предотвратяват възпалението

Подаграта се появява, когато в организма се появи излишък от концентрация на пикочна киселина. Киселините, образуващи киселини, влизат в ставите, което води до подуване и възпаление. Черешите помагат да се предотврати тази болест чрез регулиране на метаболитните процеси, които контролират количеството пикочна киселина в кръвта.

Помагат за намаляване на мускулната болка

Черешовият сок помага за намаляване на мускулната болка след тренировка. Експертите препоръчват да се консумират повече череши за тези, коото често извършват тренировки с висока интензивност.

Регулират кръвното налягане

Черешите помагат за регулиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм, а също така намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на съдържанието на калий, който е вазодилататор. Черешата съдържа също фитостероли, които понижават нивото на лошия холестерол.

Мозъчно здраве

Потреблението на череши е полезно за вашия мозък поради наличието на витамини А, В и минерали като калций и фосфор. По този начин, черешите помагат да се предотвратят дефекти на невралната тръба при бебето в утробата на майката, а също така подобряват паметта.

Насърчават загубата на тегло

Черешата е нискокалорично ягодоплодно и почти изцяло се състои от от вода. Съдържанието на влакна в нея помага да останете сити, докато витамини от група В, като тиамин, рибофлавин и витамин В6, улесняват обмяната на веществата и превръщането на хранителните вещества в енергия.

Борба с мигрената и подобряване на сексуалния живот

Черешата съдържа антоцианини и биофлавоноиди, които намаляват възпалението, като по този начин облекчават мигрената. Освен това, спомагат за увеличаване на либидото при мъжете и жените, тъй като витамини А и С, присъстващи в плодовете, нормализират нивата на тестостерон и естроген.

Черешите не се препоръчват за хора, страдащи от възпалителни заболявания на червата. Може да си позволят само шепа плодове и то не всеки ден.

Странични ефекти

Черешата е безопасен продукт за повечето възрастни, ако се консумира умерено. Някои плодове обаче могат да причинят алергия.

За бременни и кърмещи жени, черешите също са безопасни. Но експертите препоръчват да не се преяжда, защото няма много информация за ефекта на по-голямо количество череши върху човешкото тяло.

Освен това, тъй като черешите съдържат фибри, прекомерната консумация на плода може да предизвика проблеми с храносмилателния тракт, а също така да доведе до образуването на газове в червата, подуване и спазми.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + eighteen =