Компаниите отделят 10% от бюджета си за ИТ сигурност

В корпорациите се използват продукти от различни производители, което затруднява тяхната защита.

Компаниите харчат около 10% от бюджета си за ИТ сигурност, каза Любомир Тилев, ръководител отдел “Продажби” за България & Румъния в сферата на сигурността, IBM, по време на международната конференция InfoSec & Data Storage – „Информационната сигурност – споделена отговорност“. Форумът е организиран от ICT Media и ISACA-Sofia Chapter.

По данни на IBM големите компании използват редица продукти от различни производители, които са добавяни през различни периоди. Това затруднява управлението им и тяхната защита. Фактор в информационната сигурност е и масовото навлизане на облачните услуги, при които все още не са разработени стриктни правила за регулация.

„Когато става въпрос за киберсигурност, повечето потребители разбират защита на периметъра“, каза Mарчин Пачиорковски, регионален инженер продажби, CyberArk/ партньор на Clico. Според него подцененият риск за сигурността са привилегированите акаунти.

Софтуерно-управляваните мрежи, интернет на нещата, изкуственият интелект, криптовалутите, DDoS и концепцията Bring your own device се сблъскват със сериозни предизвикателства по отношение на сигурността, каза по време на конференцията доц. Делян Генков, консултант мрежи и сигурност, ITOS/ Сдружение Клъстер Айтос. В областта на облачните услуги потребителите са свикнали да разчитат, че някой друг се грижи за тяхната сигурност, за хардуера и климатизацията на помещенията, но трябва да се запитат къде се намират физически техните данни, кое законодателство действа там и дали някоя правителствена агенция може да ги получи, ако ги изиска по официален път, коментира той. Не на последно място стои и въпросът какво ще стане, ако доставчикът на услугата спре работа.

Източник: computerworld

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =