Концерт-спектакълът „А сега накъде… Младите в Музиката“ пристига за първи път във Враца и Мездра

Съвременният български мюзикъл „А сега накъде… Младите в Музиката“  пристига в Северозапада.  Концерт-спектакълът ще се играе за първи път във Враца и Мездра.

Жителите на двата града ще станат свидетели на уникалния мюзикъл и ще могат да се насладят на професионалната игра на младите артисти, които ще вземат участие в сценичното произведение.

В средата на ноември (12и13),  концерт-спектакълът „А сега накъде… Младите в Музиката“ ще бъде представен за първи път във Враца и Мездра. Концертната изява е по проект на певицата и солист на национален музикален театър – Илона Иванова,  съвместно с оркестъра на Симфониета Враца. Проектът е финансиран от Фонд „Култура“ Община Враца и Община Мездра и Национален Фонд „Култура“.

Кой не си е задавал въпроса “А сега накъде…?” Е, ние освен, че го задаваме ще отговорим на него по най-хубавия начин – чрез универсалния език на музиката.

Програма за двете вечери:

Две дати: 12 и 13 ноември.
Два града: Враца и Мездра
Две зали: Градска концертна зала -гр. Враца – 19ч. – 12.11. 2018
Дом на Железничаря – гр. Мездра – 18.30ч. – 13.11.2018

Проектът „А сега накъде… Младите в Музиката“ включва откъси от 6 музикално-сценични произведения.  създадени през последните 10 години от съвременни български автори и композитори – Румен Бояджиев-син, Емелина Горчева, Марио Балтаджиев и Минко Ламбов. Либретата са на Венелин Методиев, Йоана Мирчева, Иван Ангелов и Ана Топалова.

Основната цел на проекта „А сега накъде… Младите в Музиката“ е да даде възможност за изява на съвременни автори и композитори на българска музика в жанра на мюзикъла и оперетата, като по този начин ги мотивира за създаване на бъдещи музикални произведения; да представи на публиката младите български автори и артисти, с цел възпитаване на нова публика и пробуждане на интерес към българското съвременно изкуство; да допринесе за разнообразието и обогатяването на културния живот в Северозападна България; да събере на една сцена подрастващи, ученици и млади български творци, с идеята да запази приемствеността между поколенията в културно отношение. Особен акцент в концерта във Враца е участието на Средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“ гр. Враца. От септември 2018г. приемът за музиканти е затворен. Едно училище възпитало редица музиканти, хореографи и художници прекъсва традицията си в музикалното обучение поради редица причини. Организаторите на концерта са наясно, че един концерт няма да спаси музикалната паралелка, нито ще промени демографската криза в Северозападна България, но се надяват, че ще стимулират децата да се занимават с музика и да търсят начини за своето развитие чрез извънкласни дейности.

В концерта ще вземат участие млади български артисти, които се  утвърждават като новото поколение в музикално-сценичния жанр – солистите на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Илона Иванова, Денко Проданов, Весела Делчева, оперната певица в Националния музикален театър – Дайaна Иванова, оперната певица Нелиан Николова, цигуларката Петя Ковачева, Виктор Ибришимов, възпитаник на  Кралска Академия – Лондон в жанра мюзикъл и флейтистът Виктор Йорданов, който е  Австрийски възпитаник, в момента оркестрант в Русенската държавна опера.

Нетипичното в концерт-спектакъла е  това, че той ще бъде воден не от един, а от двама млади диригенти – идея, която разчупва стереотипите. На диригентския пулт ще застанат Момчил Томов – щатен диригент на Симфониета Враца и Цанислав Петков – камерен оркестър гр. Хасково.

В двата концерта ще се включат Средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий” Враца и талантливи деца от вокалните групи в Мездра.

Ще прозвучат медолии в различни стилове, както съвременни, така и по-класически. На сцената ще оживеят образи като Малката Кибритопродавачка, Малкият Принц, Грозното Пате, Аладин неговата Принцеса и други. Входът за събитията ще е напълно свободен! Концертът във  Враца ще бъде на 12.11 от 19ч в обновената Градска концертна зала , а този в  Мездра –  на 13.11 от 18.30ч. в залата на Дом на Железничаря.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 4 =