Коронавирус превзе цял Китай, международна евакуация

Броят на починалите от новия китайски коронавирус е нараснал до 170 души, а след потвърден случай на заразяване в Тибет, сега вече вирусът е достигнал до всеки един район от континентален Китай, пише Би Би Си (BBC). Китайските здравни власти съобщиха, че имат данни за 7711 случая на хора, при които заразата е потвърдена.

към 29 януари. Потвърдени случаи на коронавируса има в още поне 16 страни по света.

Световната здравна организация (СЗО) се събира в четвъртък, за да обсъди дали вирусът представлява глобална извънредна ситуация. „В последните няколко дни разпространението на вируса, особено в някои страни, особено в предаването му от човек на човек, ни тревожи. Въпреки че броят на заболелите извън Китай все още е сравнително малък, те имат потенциал за много по-голямо огнище”, каза в сряда генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес, посочвайки Германия, Виетнам и Япония.

Въпреки че няма специфичен лек или ваксина за вируса, много хора, които се заразят с него, имат само леки симптоми и се възстановяват. Вирусът обаче може да причини тежка остра респираторна инфекция и да доведе до смърт. Особен риск е той за възрастни хора и хора с предшестващи заболявания.

Международна евакуация от Ухан

Досега повечето потвърдени случаи на зараза и смърт заради вируса са в китайската провинция Хубей и столицата ѝ Ухан, епицентърът на огнището. Градът на практика е запечатан и Китай постави множество ограничения за транспорт, за да ограничи разпространението на заразата.Междувременно започнаха евакуациите на стотици чужди граждани от Ухан в съответните им страни. Два полета до Япония вече са кацнали на летището в Токио Ханеда, а пътниците се преглеждат в лечебните заведения. Досега трима са тествани с положителен резултат за вируса, съобщават японските медии.

Около 200 граждани на САЩ също са евакуирани от Ухан и са поставени под карантина, за да бъдат тествани в САЩ.

Полетите за извеждане на британски и южнокорейски граждани от Ухан се забавиха, след като не бяха получени съответните разрешения от китайските власти. Според правителството на Обединеното кралство пристигащите пътници трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни с „цялата необходима медицинска помощ”.

Австралия планира да постави евакуираните под карантина на остров Коледа, на 2000 км от континенталната част. Два самолета трябва да евакуират граждани на ЕС като 250 френски граждани ще заминат с първия полет. Канада, Филипините и Малайзия също обявиха планове да изхвърлят своите граждани от Ухан.

 

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 12 =