Криминално: Разбиха схема за измами с колцентрове

Схема с два колцентъра в България чрез интернет телефония е спечелила над 700 000 лева. Мошениците са се обадили и на зам.-главния прокурор Иван Гешев, съобщи той. Обвинителят обясни, че колцентровете били в София, а схемата е огранизирана от българин, сърбин и евреин, който е обвинен като лидер на бандата. Групата наела българи, на които плащала да звънят на хора, но и се представяли с фалшиви имена.

Хората останали с впечатление, че ги търсели от Великобритания, тъй като се изписвал тамошен номер. Жертвите били убеждавани да инвестират в акции, злато и други платежни инструменти. Съобщавали им, че имат големи печалби, които обаче оставали виртуални. При опит човек да ги изтегли, му било съобщавано, че борсата се е сринала и му искали нова инвестиция, която да покрие загубите от първата.

Така българин изгорял с над 132 000 лева. Групата действала около година, а фирмата била регистрирана в Естония, съобщи началникът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Явор Колев. Той посочи, че групата нямала разрешение от финансов регулатор, а само сертификат от частна новозенландска компания. Нейната абревиатура напомня на такава на европейски регулатор, каза още Колев. След като получили парите, финансов отдел в Украйна ги разпръсвал по десетки сметки в множество чужди страни.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus. Изберете най-подходящите витамини  за вас между огромното разнообразие, което предлага Bulgaricus. Добавки за спортисти, комплексни добавки, всички витамини и минерали за вас и зялото семейство!

Прави се опит сумата да бъде възстановена. Така тримата души са задържани с постоянни мерки от съда в петък. Засега пострадали са 17 българи. Служители на фирмата не са обвинени, тъй като нямало данни, че знаят за измамата. Който обаче се усетил, бил уволняван. Имало и опит тримата да отворят подобни офиси в Сърбия и Македония. Това е единственото подобно разследване в Европейския съюз, при което има задържани извършители.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − sixteen =