Латинска Америка – революция в иэполэването на възобновяема енергия

От векове природните ресурси на Латинска Америка са помогнали за преместването на световната икономика. От сребърните галеони, които финансират Испанската империя,  за износа на желязо и мед, който възстановява Китай, природните ресурси на Латинска Америка отдавна се продават по целия свят. Но сега растежът на възобновяемите енергийни източници в целия регион създава нов икономически феномен – използването на тези природни ресурси за вътрешен растеж.
През последните години Латинска Америка направи огромни крачки в използването на невероятните си енергийни ресурси за вятърна и слънчева енергия, геотермална енергия и биогорива. Сега тя е на върха на енергийната революция, която ще прекрои региона и ще създаде редица бизнес възможности. За да проучи промените, които се провеждат, Canning House помогна за организирането на скорошната среща на върха “Зелени финанси” в Лондон.
Петрол
В момента Латинска Америка все още е много зависима от друг природен ресурс – петрола. Според статистическия преглед на BP, Латинска Америка представлява повече от 20% от световните петролни запаси, което я прави вторият най-важен петролен регион в света, което вероятно е причината тя да разчита толкова много на нещата. През 2013 г. петролът представлява 46% от общото количество първично енергийно снабдяване в региона, което е доста над средното за света от 31%.
Що се отнася до транспорта, горивото на основата на нефт вероятно ще запази позицията си за известно време. Електрическите коли и хибридите са бавни, за да окажат влияние в световен мащаб, а в Латинска Америка едва ли са налице. Бразилия направи впечатляващи крачки с алтернативи на етанола, но петролът и неговите производни остават номер едно. Освен това, остарелият транспортен флот в Латинска Америка, който е силно съставен от по-стари модели, произвеждани на местно равнище, ще остане зад кривата на прехода към електрически превозни средства поне в средносрочен план.
Енергетика
Електрическият сектор в Латинска Америка обаче вече започна да се отбива от зависимостта си от петрола. Според Интерамериканската банка се очаква Латинска Америка да увеличи почти двойно производството си на електроенергия между 2015 и 2040 г. и ще се нуждае от допълнителни 1 500 терават часа (TWh) електроенергия. Това е огромно количество – достатъчно, за да захранва цялата електрическа мрежа на Великобритания в продължение на пет години. На практика никоя нова мащабна електроцентрала в Латинска Америка няма да бъде захранвана с петрол, което отваря полето за различни технологии.
Страните от Централна Америка и Карибите, които традиционно внасят петрол, са първите, които се оттеглят от петролните базирани електроцентрали, след като страдат от десетилетие на високи и нестабилни цени в началото на века. В някои случаи, като например Доминиканската република, това означаваше преминаване към въглища, което представлява 5% от Латинска Америка и Карибските TPES. Нарастващите екологични възражения обаче означават, че новите въглищни централи едва ли ще бъдат приети от много латиноамерикански държави в бъдеще.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =