Леонардо ди Каприо с нова петиция за спасяване на защитени видове

Холивудската икона Леонардо ди Каприо създаде петиция за освобождаване на косатките и белугите, отглеждани в загражденията в Приморски край на Русия.

“Моля, подпишете петицията и се застъпете заедно с мен против нехуманния лов на косатки и белуги в Русия”, написа актьорът.

В специален център край град Находка се намират 11 нелегално уловени за продажба в Китай косатки и няколко десетки белуги. Образувано е наказателно дело във връзка с незаконния улов. Регионалните служби съобщиха, че някои от уловените животни са избягали от “затвора за китове”, както го наричат зоозащитниците, или са загинали.

Над 880 000 души са подписали петицията. В нея се казва, че “косатките трябва да бъдат пуснати в естествената им среда”, а “белугите трябва да бъдат предадени на отговорни лица, които да ги хранят и след възстановяването им също да ги върнат в естествената им среда”. Според експерти, ако бозайниците останат в центъра, могат да умрат.

Освен актрисата Памела Андерсън, която написа писмо до руския президент Владимир Путин, за косатките и белугите се застъпи и френският океанограф Жан-Мишел Кусто, синът на изследователя Жак-Ив Кусто.

На 22 февруари Путин възложи на Министерството на природните ресурси и екологията и Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и на научни организации да решат до 1 март съдбата на морските животни.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − six =