Магнитни бури: опасности, правила за поведение

Магнитната буря е феномен, който се появява периодично в резултат на слънчевите изригвания. Такива бури се появяват всеки месец, и за щастие, през юни, няма да бъдат толкова много, но това не е причина да се отпуснете, защото през лятото имаме по-голям проблем от магнитните бури – горещината, която може да се окаже сериозен удар за хора с различни хронични заболявания на сърцето.

Слънчевите лъчи

Слънчевата светлина е най-мощното проявление на слънчевата активност. Това е внезапна експлозия, придружена от голямо количество разпределена енергия.

Слънчеви светкавици се появяват, когато в атмосферата на звездата има сблъсък от магнитни полета с противоположен заряд. Тоест, когато “плюс” срещне “минус”. Въпреки факта, че учените разполагат с инструменти за прогнозиране на слънчевата активност, тези огнища често се появяват спонтанно, когато никой не ги очаква. Следователно, календарът на магнитните бури винаги се коригира след слънчево изригване.

Какво се случва със слънчевата светлина?

По време на слънчево изригване, се отделя огромно количество енергия само за няколко минути. В този случай радиацията се увеличава в почти всичко диапазони на електромагнитния спектър. И въпреки факта, че във видимата част на спектъра Слънцето не свети толкова ярко и изригванията изглеждат незначителни, то в ултравиолетовия и рентгеновия спектър интензитетът на яркостта се увеличава хиляди пъти.

Радиацията от слънчевото изригване достига Земята само за няколко минути (не повече от 10). След това, след няколко десетки минути, до Земята достигат бързи потоци заредени частици и в рамките на 2-3 дни плазмените облаци се приближават до Земята.

Колко са опасни магнитните бури

Нека да започнем с факта, че магнитните бури са най-опасни в космоса. Преди всичко, те са опасни за астронавтите, както и за сателитите и други елементи, които човекът е извел в орбита. След магнитна буря могат да възникнат проблеми с комуникацията, защото се повреждат комуникационните спътници в космоса.

Озоновият слой и геомагнитното поле защитават Земята от потоците слънчева енергия. Въпреки тази защита обаче, слънчевите изригвания не са безопасни. Когато те достигнат Земята, възниква геомагнитна буря, която има отрицателно въздействие върху нашето тяло.

На първо място, геомагнитните бури са опасни за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Както показват статистическите данни, в дните с магнитни бури се увеличава значително броят на инфаркти и инсулти. В допълнение, магнитните бури намаляват тонуса, причиняват главоболие, безсъние, понижаване на кръвното налягане, а също така допринасят и за умората.

Геомагнитните бури се понасят зле от хората с наднормено тегло и с вегетативно-съдова дистония. Известно е, че един ден преди геомагнотна буря, кръвопотокът в тялото на човека и животните се забавя. В тази връзка, в такива дни се препоръчва да се въздържате от прекомерно физическо натоварване, както и да избягвате стреса, ако е възможно.

Трябва да се отбележи, че не всички учени и лекари вярват в отрицателното въздействие на магнитните бури върху човешкото здраве. Много експерти твърдят, че това са само предположения и нищо повече. Всъщност, много малко се знае за магнитното поле и никой не може да направи изводи за влиянието му върху човешкото тяло. Все още няма доказателства за това, как магнитните бури оказват влияние върху здравето на хората и животните.

Какво да правим по време на магнитна буря

Ако имате метеозависимост и страдате по време на магнитни бури, има няколко препоръки, които ще ви помогнат да ги понесете по-добре. И дори ако неразположението по време на магнитна буря е самовнушение, препоръките също ще ви помогнат.

  • Следете прогнозата за времето. Това е най-важното правило за метео-чувствителните хора. В крайна сметка, когато имате точна информацив, можете да предприенете своевременни мерки и да предупредите за възможно неразположение.
  • Сложете барометър на прозореца си. Определянето на атмосферното налягане ще ви позволи да контролирате здравето си.
  • Консултирайте се с вашия лекар за всякакви превантивни мерки по време на магнитни бури. Може би лекарят ще ви посъветва да вземете някои лекарства, за да подобрите здравето си.
  • Бъдете подготвени. Следете прогнозите и в навечерието на магнитната буря си легнете да спите по-рано.
  • Задайте режим на заспиване. Лекарите съветват да заспивате и се събуждате по график, така че тялото ви да свикне с това. Не забравяйте, че здравият сън е превенцив срещу много заболявания.
  • Яжте храни с калий и магнезий. Това е преди всичко необходимо за нормализиране на сърдечно-съдовата активност. Много калий и магнезий се съдържат в: банани, патладжани, зеле, кайсии, ядки, картофи, сушени плодове, спанак, както и в млечни продукти и риба.
  • Разхождайте се. И най-кратката разходка ще ви тонизира. В дните с магнитни бури, се въздържайте от прекомерно натоварване.
  • Избягвайте синтетиката. Синтетичните дрехи са идеален “склад” за статично електричество. Избирайте дрехи от естествени тъкани.

Лица, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, трябва да притежават всички необходими лекарства, в случай на поява на сърдечна болка или рязко покачване на кръвното налягане. Следете внимателно прогнозата за времето и в никакъв случай не планирайте тежък физически труд в дните на геомагнитни бури. Това важи особено за летния период, когато температурите са високи.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + nineteen =