Марихуаната ще спре множествената склероза?

Веществата в марихуаната могат да се използват за предотвратяване на развитието на възпаление в мозъка и гръбначния мозък, и свързаните с това заболявания (например, множествена склероза). Това съобщиха учени от Унивррситета в Тел Авив.

При опити върху имунните клетки на  лабораторни мишки, учените са изследвали действието на тетрахидроканабинол и канабидиол – едни от компонентите на марихуаната.

Лекарите третират имунните клетки с тези вещества, в резултат на което, тези клетки продуцират по-малко възпалителни молекули.

Възоснова на резултатите от изследванията върху животни, учените възнамеряват да разработят терапия за хора.

Както е известно, множествената склероза е реминтентна болест на нервната система, причинена от появата на огнище на демиелинизация – едно от най-честите органични заболявания на централната нервна система.

Истинската причина за множествена склероза все още не е известна, но ролята на патологията на имунните механизми е очевидна. Процесът на демиелиниране засяга главно бялото вещество на централната нервна система. След разпадане на миелина и аксоните, се образуват плътни глиални плаки (размерите на които варират от няколко милиметра до няколко сантиметра). Ремиелизациятс е основата на клиничната ремисия.

Марихуаната е известна от хиляди години като лекарство и средство за предизвикване на интоксикация. Тя е все така широко разпространена и през 21-ви век. Използва се като аналгетик, антиконвулсант и хипнотично вещество. Напоследък се използва и като лекарство за глаукома, срещу гадене, причинено от химиотерапия при рак. Марихуаната има свойствата да унищожава неоплазмите и действа като антибиотик.

През август 2015 година, Националният институт на САЩ излиза с официално изявление:  “Канабиноидите могат да бъдат полезни при лечението на странични ефекти на рака, чрез пушене, под формата на билкови чайове и впръсквания под езика. По-специално, марихуаната помага на пациентите да намалят болката и да намалят дозата на опиоидните аналгетици, има антимеметичен ефект по време на химиотерапията. Аналгетичният ефект на марихуаната се изпозва и при лечението на ХИВ/СПИН,множествена склероза, артрит и хепатит С.

Същервеменно СЗО  препоръчва употребата на канабидиол за медицински цели. Предварителни резултати от изследвания при животни и хора показват, че тя може да има някаква терапевтична стойност при пристъпи на епилепсия и други подобни условия

В някои случаи канабидиолът се използва за намаляване на интензивността на пристъпите на епилепсия. Тетрахидроканабинолът (ТНС) е основният психоактивен компонент на марихуаната. Той има способността да инхибира активността на клетките, които увреждат мозъчните неврони при болестта на Алцхаймер. Въпреки че днес механизмът на това заболяване не е напълно разбран, проучванията на испански учени показват, че канабисът влияе положително върху паметта и когнитивните функции на възрастните пациенти.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =