Матера – европейска столица на културата за 2019г.

От днес, италианският град Матера става официално европейска столица на култутрата за 2019-та година, редом с Пловдив.

Почетни гости на тържественото откриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат най-висшите италиански държавници – президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте. Откриването ще протече в пет етапа през целия ден. Те са озаглавени “Отворени звуци”, “Отворени светлини”, “Отворен град”, “Отворено шоу” и “Отворено бъдеще”. Сцени на тези пет етапа ще бъдат различни части на Матера – централните площади “Сан Пиетро Кавеозо” и “Виторио Венето”, централните улици “Ридола” и “Корсо”, двата стари квартала – Сасо Баризано и Сасо Кавеозо, както и бивша кариера на входа на града, превърната в театър на открито.

Церемонията по откриването включва изпълнения на оркестри от всички общини на Базиликата, както и на гостуващи европейски оркестри, в това число и от Пловдив. Церемонията включва още парад на артисти, концерт на национални и международни изпълнители, светлинно шоу и светлинни инсталации. Част от проявите ще продължат и утре.

Матера беше избрана през 2014 г. за европейска столица на културата за 2019 г. Освен Матера още няколко италиански градове са били в миналото европейски столица на културата, а именно Генуа през 2004 г., Болоня – през 2000 г. и Флоренция – през 1986 г. Мотото на Матера за европейска столица на културата е “Отворено бъдеще”.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + one =