Мъжът, настанен с коронавирус в „Пирогов” се е влошил

Пациентът, настанен с коронавирус в „Пирогов” се е влошил. Това съобщи на редовния сутрешен брифинг генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу заболяването.

В 12 ч. тази нощ се е наложила интубация на мъжа, чиято съпруга почина от Ковид-19. Болният е на апаратна вентилация в критично състояние.

През последното денонощие във ВМА са изследвани 136 проби. Само една е била положителна, тази на обявеното вчера медицинско лице, което се е заразило извън България.

Болната е настанена във ВМА. Тя е стабилно състояние, без тежки клинични симптоми. Снощи за лечение е приета друга жена, контактувала с нея, която има симптоми, подобни на грип.

„Днес ще изпратим пробите и за това контактно лице. Пристигат и другите проби на контактните лица на същата тази колежка”, добави порф. Мутафчийски.

В Габрово и Плевен болните с коронавирус са добре, във фаза на възстановяване.

Няма специфично лечение за тази болест. То е общоподдържащо”, обясни проф. Мутафчийски и добави, че лечението на тежките случаи по същество не се различава от това на усложненията от грип. По отношение на коронавируса обаче се изискват по-строги мерки за безопасност на персонала на болничните заведения.

Проф. Мутафчийски подчерта, че повече от половината тестове за заболяването, с които разполагат болниците в България, са получени от дарения. Водени са разговори и за голямо дарение, с което да бъдат закупени необходимите апарати за механична вентилация на белите дробове на болните.

Освен това български фирми вече произвеждат необходимите защитни облекла. Едното предприятие има капацитет от 8000 такива облекла дневно, при необходими около 100 хил. месечно за българските медицински работници. Другата фирма произвежда и необходимия плат за облеклата. Всеки защитен костюм има 50 цикъла на използване.

Производителите на медицински маски могат да произвеждат по 40-50 хил. броя. Отпуснати са от резерва на българската армия 70 хил. аспиратора, каквито се използват при ядрена, химическа и биологична опасност. Българските продукти са в пъти по-надеждни, отколкото еднократните от Китай, смята проф. Мутафчийски

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + one =