Медицинските сестри излизат на протест пред Парламента

Днес предстои да се проведе национален протест на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването. Планират се протестни действия и пред общините на други градове в страната. Основните искания са адекватно заплащане и коректни условия на работа.

Прояви на недоволство ще има в редица градове, независимо от срещата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи със здравния министър Кирил Ананиев и уверението му, че в сектора се очакват подобрения. Преди ден Ананиев и Милка Василева, председател на асоциацията, призоваха за разговори вместо протести.

„В момента се водят разговори, договарят се заплати в съответните лечебни заведения. Тоест тогава, когато е обявен протестът, е обявен без да бъдат информирани”, посочи Ананиев.

“Лично аз смятам, че диалогът е средството за решаване на проблемите. Защото не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е реалното състояние на системата и какви са начините за постигане на успехи”, смята Василева.

Достойно заплащане и по-добри условия на труд са сред основните искания, обяви една от протестиращите медицинската сестра Атанаска Костадинова: “За да останем тук, да работим и да бъдем в България, да се чувстваме спокойни, да бъдем полезни за обществото, защото все пак сме българи. Повечето напускат, все по-малко сме тук, все по-трудно можем да работим – ходим на по няколко места, което е абсолютно нормално. Повечето от работещите колежки са над 50 години.”

Организаторите на протеста призовават колегите си, които ще бъдат дежурни днес, да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − one =