Мега газопроводът от Русия до Китай е почти завършен

Един от най-дългите газопроводи в света – Силата на Сибир – който се създава за доставка на природен газ от Русия до Китай, вече е 93% завършен.
Според руската енергийна компания “Газпром” са изпълнени 119 ядрени операционни газопровода в района на Хаяндинско в Якутия. В момента се инсталира основното технологично оборудване. Повече от 2000 километра тръбопроводи са заварени и положени от Якутия до руско-китайската граница

Изграждането на подводното кръстосване на тръбопровода през река Амур е 78%, съобщи “Газпром”.
Тръбопроводът “Силата на Сибир”, наричан още “Източен маршрут”, е един от големите проекти между Русия и Китай. Тръбопроводът може да помогне на Русия да се превърне в един от основните доставчици на природен газ в Китай, тъй като търсенето в страната се увеличава.
3 000 км тръбопровод ще бъде по-дълъг от разстоянието между Москва и Лондон. Доставките трябва да започнат в края на 2019 г. Споразумението за “Източния маршрут” отне повече от десетилетие эа преговори. През юли миналата година “Газпром” и “Китайската национална петролна корпорация” (CNPC) сключиха споразумение за започване на доставки на газ по маршрута.

През май 2014 г. двете компании подписаха годишна рамка от 400 милиарда долара за доставка на 38 милиарда кубически метра руски газ в Китай. През 2017 г. “Газпром” инвестира 158,8 милиарда рубли (2,3 милиарда долара) в проекта. Тази година планира да инвестира още 218 милиарда рубли (3,2 милиарда долара).

Москва и Пекин планират да построят друг тръбопровод – Силата на Сибир 2 или “Западен маршрут”, който ще достави още 30 милиарда кубически метра природен газ от Русия до Китай. Според ръководителя на “Газпром” Алексей Милер, нарастващият разход на газ в Китай, който е бил над 200 милиарда кубически метра през 2016 г., скоро ще достигне 300 милиарда кубически метра.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =