Мексико ще сглобява руски хеликоптери

Генералният директор на мексиканската агенция за инвестиции и международно сътрудничество Promexico Пауло Карено потвърди във вторник, че Мексико планира да сглобява руски хеликоптери.

Преди около година руският министър на търговията Денис Мантуров споменава такава възможност по време на посещението си в Мексико.

“Скоро Мексико може да започне да сглобява руски хеликоптери тук”, каза Карено по време на посещението на руска бизнес мисия в Мексико, организирана от руския център за износ.

Ръководителят на “Промексико” эаяви, че за момента не е имало начална дата за такова проиэводство.

“Нямаме точна информация за началото на проиэводствения процес, чакаме самите компании да съобщят това, а след това ще можем да се присъединим и да подпомогнем този процес”, каза Карено.

От своя страна, руският заместник-министър на търговията Алексей Груздев също потвърди, че подобна работа е в ход.

“Има конкретни стъпки. Сега работим чрез агент, който да потвърди удостоверението, по-специално става дума за хеликоптера Ansat”, каза Груэдев пред репортери в Мексико Сити.

След първата стъпка трябва да се извърши оценка на пазара, добави той.

Русия също е готова да достави на Мексико оборудване за добив и рафиниране на нефт, отбеляза Груздев.

“Русия направи голяма крачка напред в развитието на собствените си уникални технологии, включително добива и задълбочената обработка на суровините. Ние сме готови да предложим на Мексико интегрирани решения и подходящо оборудване”, каза Груэдев пред репортери.

Хидроенергийната индустрия вече е реализирала редица големи проекти за доставка на оборудване за мексиканските водноелектрически централи, и Русия е готова да увеличи тази област на сътрудничество, като предложи всеобхватни решения за модернизиране на съществуващите съоръжения и изграждане на нови такива, каза той.

“Предлагаме, също така, да започне съвместна работа в развитието на малки енергийни източници, използващи руски газови турбини и инсталации с комбиниран цикъл”, отбеляза зам.-министърът.

Груздев също така заяви, че Русия вижда добри възможности за разширяване на доставките и обслужването на руските граждански самолети, както и доставянето на системи за контрол на въздушното движение.

Руско-мексиканската търговия се е увеличила с 45% през миналата година и с още 23% през януари-юли, което прави Мексико втория по големина партньор на Русия в Латинска Америка след Бразилия, заключи Груэдев.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 10 =