“Метрото на бирата в Брюж”: белгийска пивоварна отваря 3 км тръбопровод, минаващ през историческия център

Известен с каналите си, белгийският приказен град Брюж вече има метро на бира, съобщи кметът Ренат Ландуит по време на пресконференция, организирана в навечерието на откриването на сеэона на бирата.

В петък пивоварната De Halve Maan започна да транспортира бира до клиентите си чрез специално построена 3 276 метрова подземна тръба, която минава от пивоварната в центъра на града до бутилиращото предприятие извън града.
След повече от 10 месеца изграждане, тръбата от € 5 милиона е сигурно, че DeHalve Maan Brewery е една от атракциите на града, често наричана “Северна Венеция”,която привлича около 6,6 милиона туристи годишно.
“Проектът доказва, че Брюж не е музей, а град, в който се живее”, каза кметът на Брюж Ренат Ландуит, наричайки новото строителство “метро за бира”.

Идеята за създаване на подземен хъб е била родена от собствениците на пивоварната, която се простира до 16 век. Склонни да спестят разходи в дългосрочен план и да осигурят дълголетие на бизнеса си. Пивоварна De Halve Maan реши да эамени своите камиони, които се движеха до пет пътувания на ден от улиците на центъра на Брюж.
“Срещнахме се с някои проблеми с тежките цистерни, които трябва да донесат бирата ни от нашия бутилиращ завод, който е на 3 километра от града”, каза директорът на De Halve Maan Xavier Vanneste пред Ruptly. “Затова търсехме други възможности.”

“Беше толкова важно да намерим това решение за нашия проблем с мобилността, защото ако искаме да работим по модерен начин, от време на време трябва да оставим камионите да влязат в историческия град и това не ни харесва, защото това винаги е риск за историческите сгради и улици “, добави кметът.

За да пренесат своя бизнес план, собствениците на бирения бизнес решиха да натрупат част от разходите, като набират над 300 000 евро от любителите на бира по целия свят, като предлагат награда за лоялността им.
Сребърното членство в бирения клуб се предлага на цена 800 евро, което включва 24 бутилки от Brugse Zot Blond една година за цял живот, шест чаши и покана за встъпване в длъжност. За 220 евро, сътрудниците получават бронзово членство, за което физическото лице получава една бутилка за презентация от 75cl Brugse Zot Blond една година, а за цял живот, едно персонализирано стъкло и покана за встъпване в длъжност.

Тръбопроводът може да доставя 4000 литра или около 12 000 бутилки на час. Пътят на системата за доставяне обикновено следва водните пътища, включително историческите канали. Построена  на по-малко от 2 метра под повърхността, тя минава на 34 метра под земята в най-дълбоката си точка.

Тръбопроводът е проектиран от Denys, компания, базирана в Wondelgem, специализирана в изграждането на водопроводи, газопроводи и нефтопроводи. Разработчиците създадоха система, която почиства и промива тръбопровода по няколко системи за контрол, за да гарантира качеството на бирата във всяко пристанище на тръбата. Двете тръби, през които преминава бирата, са с диаметър 6,5 см и са изработени от висококачествена пластмаса.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + seven =