Министърът на туризма: Планираме старт на летния сезон на 1 юли

Mинистърът на туризма Николина Ангелкова съобщи на извънреден брифинг в НС, че е поискала на среща на министрите на туризма на ЕС общи правила за възстановяване на сектора след края на пандемията от COVID-19.

„Искам да подчертая тежката и безпрецедентна криза в която се намира туристическия сектор в целия свят”, подчерта Ангелкова. Тя призова всички „да изберем България за късната си лятна почивка това лято”.

„Планираме от 15 юни да започне подготовката, и от първи юли да стартира активен летен сезон”,съобщи още министърът на туризма.

„Важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът заема 12% от БВП и ангажира 11% от заетите е да обединим усилията си като правителство, местни власти и бизнес, за да отстояваме своите интереси с оглед максимално бързо възстановяване след кризата.

Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити.

На второ място беше огласено създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма.

Поисках ясни критерии за разпределянето на тези средства, които да бъдат на принципа на солидарността, както и да има отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. До преди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, обясни министър Ангелкова.

„Поискахме и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС и такива, свързани с пътуването вътре в ЕС. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и настаняване, както и при правилата, които туристите трябва да спазват. По този начин нашата работа ще е много по-лесна и хаосът ще бъде много по-малък.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + thirteen =