Много дъжд и сняг през следващите дни

Обилни валежи – главно от дъжд на изток и юг, но и от сняг на запад, северозапад и в планините. Такава е прогнозата за следващите дни на януари според средносрочните модели за времето, представени в “Дарик кафе” тази сутрин.

Дълбоки средиземноморски циклони ще оказват влияние на времето над Балканите до неделя. В същия период над страната ще се пренася по-топъл въздух, което ще е причината за значителните валежи, които се очакват над страната.

Дневните температури в по-голямата част от България ще са над нулата. Застудяване се очаква от петък, но то ще е главно по високите западни полета, Предбалкана, западните части на Дунавската равнина и планините. Там валежите още в нощта срещу петък ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка.

На места в четвъртък, петък и събота се очакват значителни валежи. В Родопите, Рила, Пирин, Стара Планина и Витоша снежната покривка значително ще се увеличи.

Времето в планините ще е мрачно, мъгливо, ще вали сняг. Туристите трябва стриктно да спазват зимната маркировка, а скиорите да не се отделят от маркирането писти. Ще се повиши лавинната опасност. След кратко застудяване в неделя и понеделник, температурите отново ще се повишат. В последните дни на януари, от средата на следващата седмица, нов циклон ще донесе над страната ни отново валежи.

Февруари ще започне с поредното затопляне, показват още средносрочните модели за времето.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 2 =