Мобилни здравни приложенив: има ли реални ползи от тях?

Учените от Университета в Масачузетс са провели проучване, в което сравняват 30 приложения за отслабване с традиционните стратегии за загуба на тегло. Оказва се, че по-малко от 25℅ от стратегиите за отслабване (например контрол на порциите, идентифициране на причините за преяждане) са включени в 28 от 30-те приложения. И това означава, че тези приложения са неефективни за отслабване.

Не всички научни изследвания обаче, показват неефективност на мобилните приложения за отслабване. Експеримент от 2015 г.показва, че проследяването на храната и физическата активност помага на потребителите да загубят средно 10 кг и да поддържат тегло за поне една година. Въпреки това, в този случай участниците в експерименти редовно са провеждали физически упражнения.

Учените от университета в Питсбърг вярват, че човек не трябва да разчита на фитнес тракери, когато се опитва да отслабне. Но някои от тези програми могат да ни помогнат да отхвърлим твърде много. Основното нещо е да ги използвате правилно.

Могат ли здравните приложения да навредят?

Преди две години Университетът в Питсбърг поставя под съмнение ефективността на четири софтуера за смартфони за диагностициране на рак на кожата. След това техните разработчици заявиха, че те са предназначени за образователни цели, а не за диагностициране на рак, и че те не трябва да заменят стандартната медицинска помощ.

Потребителите обаче често не обръщат внимание на “ситния шрифт” и ако пише, че това приложение открива рак на кожата, то те му вярват. В резултат на това потребителят е уверен, че здравето му е наред, въпреки че в действителност може да не е така.

Опасността се крие във факта, че е по-лесно за един човек да прибегне да помощта на софтуер за смартфони, отколкото да посети лекар и да се подложи на изследване.

Разработчиците на здравни приложения не използват медицински данни, тъй като никой не обръща внимание на сертифицирането на крайния продукт. И това създава определени проблеми.

В САЩ например се проверява информацията, вградена в мобилното приложение, само ако предлага медицинско оборудване. Другите програми не се проверяват. Напоследък се говори все по-често за привличане на лекари за разработването на приложения, но все още няма забележим напредък по този въпрос.

Някои приложения използват остаряла или неточна информация. Така например, Fitbit има за цел да накара потребителя да направи 10 000 стъпки всеки ден. Да се говори за ползите за здравето от “10 000 стъпки”, започна в средата на 1960г., когато японски учени обявиха, че има полза за здравето на хората, които с помощта на упражнения седмично  горят 2000 калории, което съответства на 10 000 стъпки на ден.

Разбира се, човешкото тяло получава голяма полза от ходенето, но това е свързано с определени проблеми. Не всеки човек е в състояние да ходи толкова много ежедневно.

Ако искате да качите мускулна маса изберете натуралните капсули „Anavor“  Той е проектиран да увеличи естествено нивото на тестостерон, което е „липсващото звено“ от съществено значение за изграждането на мускулите, чрез предоставяне на тялото хранителни вещества от които се нуждае, за да произвеждат повече тестостерон по естествен път.

Обмен на данни с лекари

Някои здравни приложения подобряват стандартната медицинска помощ, и това според нас е една от основните им задачи. По този начин бяха създадени Apple HealthKit и Google Fit. Те събират много и различна информация за здравето на потребителя и той може да предаде тези данни на своя лекар. С помощта на HealthKit един лекар може автоматично да измерва кръвното налягане на своя пациент.

Вярно е, че повечето лекари все още не са сигурни, че данните за пациента, събрани и получени чрез мобилно приложение, са 100℅ верни. Те се страхуват, че тази информация може да не е винаги точна. Следователно едва ли може да се очаква диагнозата да се постави благодарение на тези технологии.

Някои експерти също са загрижени, че мобилните приложения за здраве могат да навредят на психичното здраве на човека. Възможно е такъв софтуер да направи потребителите параноидни по отношение на тяхното здраве.

Освен това, съществуват и хакерите! Къде е гаранцията, че те няма да получат достъп до данните на даденото приложение?

Независимо от това, мобилните приложения за здраве все пак могат да бъдат полезни. Те се използват успешно от диабетици, тъй като те трябва постоянно да следят нивото на глюкозата в кръвта. Бременните жени могат да използват софтуер за наблюдение на тяхното здраве.

През 2018 г.в Обединеното кралство излизат четири нови здравни приложения. Тези програми вече идват от клинични проучвания. Една от тях се нарича GDm-health. Предназначена е за лечение на гестационен диабет, засягащ около 10℅ от бременните жени. Благодарение на това приложение, броят на посещенията при лекар ще бъдат намалени средно с 25℅.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =